Kõuts: piirivalve ei ole küllalt efektiivne roheliste mehikeste tõrjumisel

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viitseadmiral Tarmo Kõuts
Viitseadmiral Tarmo Kõuts Foto: Peeter Langovits

Viitseadmirali ja kunagise piirivalveameti juhi Tarmo Kõutsi meelest on piirivalve eriüksuse loomine hea idee, sest piirivalve probleemiks ei ole vaid võsastunud piirjoon, vaid ka alamehitatud kordonid. Kõutsi sõnul ei ole idapiir piisavalt kaitstud.

Siseminister Hanno Pevkur teatas eile, et et piirivalve saab eriüksuse, mille kaks staapi idapiiril hakkavad paiknema Narvas ja Piusa kordonis. Suure tõenäosusega tuleb üks staap ka Tallinnasse.

Pevkuri sõnul hakkavad eriüksused tegelema erioperatsioonide ja intsidentidega. Siinkohal peab Pevkur silmas muuhulgas inimkaubanduse ja salakaubanduse tõkestamist.

«Ükskõik, mida praegu ette ei võeta piirivalve tugevdamiseks, see on hea, kuna antud hetkel ei ole piirivalve probleemiks vaid metsa kasvanud piirjoon, vaid ka alamehitatus ja piirivalve sotsiaalne staatus politseiametis,» arvas Tarmo Kõuts.

«On absoluutselt selge, et piirivalve praeguse mehitatuse juures me ei ole küllalt efektiivsed roheliste mehikeste sündroomi vastu,» arvas Kõuts.

Ta rääkis, et praegu valvab idapiiri vähem kui 700 inimest, kellest pooled tegelevad piiripunktides dokumentide kontrollimisega. Kuna töö käib kolmes vahetuses, siis töötab korraga piiril vaid üle 100 inimese.

«Kui me piirivalve rajasime, siis oli ainuüksi Narva linnas 400 piirivalvurit, kelle töö ei olnud passikontroll, vaid piiri valvamine. See oli Eesti riigi füüsiline kohalolek piirkonnas, kus Vene riigi infoväli mõjutab inimesi palju rohkem kui Eesti riik suudaks seda kunagi teha,» ütles Kõuts.

Ta on muuhulgas ka varem öelnud, et piirivalve tuleks iseseisva organisatsioonina taastada.

Pevkur seda ideed Kuku raadio intervjuus heaks ei kiitnud.

«Kui idapiiri valvab umbes 700 inimest, siis piirivalvel, olles politseiameti koosseisus, on alati teadmine, et politsei- ja piirivalveteenistuses on üle 4000 inimese, keda võime rakendada,» rääkis Pevkur.

Kui toimuks rünnak Eesti riigi vastu, siis on tema sõnul politsei- ja piirivalveameti kõrval nagunii kaitsevägi ja kaitseliit, kes nii piiri kui ka riiki kaitsma asuvad.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles