SDE: Jänesel tuleb avalikult põhjendada oma vallandamisotsuseid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rea Raus
Läänemaa muuseumi juht
Rea Raus Läänemaa muuseumi juht Foto: Pm

Viis sotsiaaldemokraadist riigikogu liiget tahavad, et kultuuriminister Laine Jänes selgitaks parlamendi ees, miks vabastab kultuuriministeerium skandaalide saatel muuseumijuhte ametist.

Jänesele arupärimise esitanud poliitikud osutavad, et viimastel kuudel on avalikkuse tähelepanu pälvinud nii Mahtra talurahvamuuseumi direktori Tiia-Helle Schmitte kui Läänemaa muuseumi direktori Rea Rausi ametist vabastamine.

Kui Schmitte sisuliselt sunniti lahkumisavaldust kirjutama, siis Raus keeldus sellisest soovitusest ning ta vabastati töölt usalduse kaotamise tõttu, märkis kultuurikomisjoni esimees Peeter Kreitzberg.

«Ajakirjandus on ministeeriumi tegevust seostanud nende inimeste aktiivse vastuseisuga kavandatud muuseumireformile,» ütles Kreitzberg. «Kuna selgitusi pole jagatud ega tõstatatud kahtlusi hajutatud, tekib vägisi küsimus, kas minister maksab kätte reformi vastastele?»

Koos Indrek Saare, Mark Soosaare, Karel Rüütli ja Heljo Pikhofiga pärib ta Jäneselt, kuidas on võimalik, et riigiasutus teeb usalduse kaotanud inimesele ettepaneku lahkuda ametist omal soovil koos ettenähtud kompensatsiooniga. Samuti tuleb ministril öelda, kas Rausi vabastamisele eelnes juriidiline ekspertiis ja kes maksab riigile kinni tekitatud kahju, kui Läänemaa muuseumi endine juht peaks võitma võimaliku kohtuvaidluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles