Rootsi tõmbab mereoperatsiooni koomale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi miinijahtija HMS Kullen (vasakul) ja patrull-laev Nämdö lahes.
Rootsi miinijahtija HMS Kullen (vasakul) ja patrull-laev Nämdö lahes. Foto: SCANPIX

Rootsi mereväe operatsioon Stockholmi saarestikus  jõudis uude etappi, kaitsejõudude selgitusel naaseb osa mereväe laevu sadamasse hooldusesse.   

Nende seas, mis on merelt juba lahkunud, on mereväe modernseim korvett HMS Visby.

«Taktikaline komandör otsustas kasutada operatsioonis osalevaid maa- ja õhujõudude üksusi ning mõningaid mereväe üksusi,» rääkis kaitsejõudude pressiülem Erik Lagersten tänasel pressikonverentsil. 

«Tegemist ei ole operatsiooni piiramisega. Täidame ülesannet kasutusel olevate ressurssidega,» selgitas ta.

Kõik laevad jäävad aga endiselt täielikku valmidusse. «Luureoperatsioon jätkub sama moodi maal, merel ja õhus,» kinnitas Lagersten.

Lagersten kinnitas, et uusi tähelepanekuid pole pärast eile õhtust pressikonverentsi tehtud. Informatsiooni kogumine saarestikus aga jätkub.  

Lagersten kasutas nö allveelaevajahi kohta sõna luureoperatsioon. Selle terminiga väldivad kaitsejõud avalikustamast seda, kas otsingute sihtmärgiks on allveelaev.

Kaitsejõud ei kommenteerinud merele jäävate laevade arvu. Lagersteni kinnitusel on nende arv piisav, et viia ülesanne lõpuni.

Ka ei vastanud ta küsimusele, et kas kaitsejõud kahtlustavad luureoperatsiooni läbiviimist saarestikus või Rootsi mandriosas.    

«Usume, et kahtlane võõras veealune luuretegevus Rootsi territoriaalvete kestab edasi,» ütles ta. «Võin konstateerida, et sellist tegevus ei saa aktsepteerida, olgu selle eesmärk ükskõik mis.»

Lagersten ei kommenteerinud teavet, mille järgi on otsingute käigus leitud ka midagi konkreetset.

Pressikonverentsil sõna võtnud korveti HMS Visby komandör Per Öhrstedt kinnitas, et nüüd läheb vaja kannatlikkust. «Oleme töötanud Stockholmi saarestikus reede pärastlõunast saadik. Nüüd läheb vaja kannatlikkust, kannatlikkkust ja kannatlikkust.»      

Öhrstedti sõnul on meeskond töötanud ööl ja päeval, tehes kuuetunniseid vahetusi. Visby on kasutanud otsingutes kõiki seadmeid.

Kaitsejõudude pressikonverents pidi toimuma kell 19 riigikaitsekõrgkooli peahoones. See otsustati aga viia läbi peaaegu viis tundi varem ehk kella 14 paiku Berga mereväebaasis. Mingit eelinfot pressikonverentsi sisu kohta avalikkusele ei antud.  

Kaitsejõudude pressiülem Philip Simon oli üksnes öelnud, et operatsioon on jõudnud uude etappi. Mida see tähendab, ta siis ei täpsustanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles