Tarand jäi Junckeri komisjoni hääletamisel erapooletuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand.
Indrek Tarand. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänasel europarlamendi hääletusel Jean-Claude Junckeri juhitava Euroopa Komisjoni ametisse valimise üle jäi ainsa Eesti saadikuna Indrek Tarand erapooletuks.

Kõik ülejäänud Eesti saadikud – Kaja Kallas, Tunne Kelam, Yana Toom, Marju Lauristin – hääletasid Junckeri komisjoni ja sellega seotult ka Ansipi volinikuks nimetamise poolt.

Tarand ütles pärast hääletust europarlamendi pressiteenistusele, et usalduskrediit on uuele komisjonile antud ning nüüd tuleb vaadata, kas uuel struktuuril tekib sisu ja vormi ühtsus. «Jälgigem arenguid, kus Eesti huvi on Euroopa huvi ja vastupidi: see tähendab kindlasti South Streami ja energiajulgeolekut. Europarlament peab demokraatliku järelevalve tähe all aitama komisjoni sel okkalisel teel. Väga murettekitav on Šefčoviči määramine energiavolinikuks. See on väga halb otsus.»

Junckeri komisjon läks europarlamendi hääletusel läbi 423 poolt- ja 209 vastuhäälega. Erapooletuid oli kokku 67. Uue Euroopa Komisjoni peavad nüüd ametisse nimetama ELi riigi- ja valitsusjuhid, et see saaks alustada tööd 1. novembril.

Tarand oli Ansipi suhtes kriitiliselt meelestatud ka oktoobri alguses parlamendis toimunud kuulamisel, mil ta esitas Eesti ekspeaministrile järgmise küsimuse: «Kas 10 aastat kommunistlikus parteis on ka demokraatlik? Millist usaldust tahate parlamendilt saada, kui te blufite siin.»

Ansip vastas talle, et kõik teavad tema kunagisest kuulumisest Nõukogude Liidu komparteisse ning jätkas: «Meie inimesed teavad ka, et olin Eesti suuruselt teise linna linnapea kuus aastat. Inimesed teavad, et mind on neli korda valitud parlamenti ja seda vaatamata sellele, et nad teadsid üksikasju minu mineviku kohta. Möödunud Euroopa Parlamendi valimistel hääletasid eestlased minu ja mu erakonna poolt. Mina ja mu erakond saime kõige rohkem hääli europarlamendi valimistel. Minu minevik on läbipaistev, mul pole midagi varjata.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles