Hullumajja saadetud naine nõuab kohtult õigust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kahe lapse ema Ege Hirv, kes viidi mai lõpus sunniviisiliselt vaimuhaiglasse ekspertiisi ja jäeti sinna tema väitel jõhkra psühhoterrori alla, üritab väsimatult oma õigust jalule seada.

Laste hooldusõiguse üle käiva kohtuvaidluse käigus kuu aega psühhiaatriakliinikus kinni hoitud Hirve kinnitusel polevat ta iial olnud ohtlik endale ega teistele: ta polevat vägivallatsenud ega midagi lõhkunud ning on üksi elades üles kasvatanud kaks poega, kirjutas Õhtuleht.

«Kogu süsteem on üles ehitatud eeldusele, et hullumeelsuse teema on ühiskonnas tabu, et omadele tehakse ringkaitset nii kohtus kui ka haiglas, et teadmisi inimpsüühikast kasutatakse inimeste ravimise asemel nende hävitamiseks,» on Hirv kindel ja ta on peale kohtu kaevanud ka riigikogu komisjonidele, haigekassale ja kaitsepolitseile.

Kindlasti ei saa väita, et isikute õigusi rikutakse sageli, kuid üksikuid juhte ei saa välistada, tunnistab psühhiaatrite seltsi juht Andres Lehtmets, kelle hinnangul on viimasel ajal puhkenud skandaalid inimeste vägisi hullumajjapaneku ümber piinlikud.

Lehtmetsa arvates peaks juhtumid, kus inimese põhiõigusi piiratakse tema mõne haiguse pärast, olema erandlikud ja hästi kaalutletud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles