Varing Strasbourgis rõõmustab saadikuid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Parlamendi Strasbourgi maja plenaaristungite saali lagi kukkus sisse 7. augustil.
Euroopa Parlamendi Strasbourgi maja plenaaristungite saali lagi kukkus sisse 7. augustil. Foto: Reuters/ScanPix

Europarlamendi Strasbourgi hoone kokkukukkunud katus valmistab saadikutele ja ametnikele rõõmu, sest säästab neid tülikast viietunnisest reisist.


Prantsusmaal asuva klaaskolossi 200-ruutmeetrise plenaaristungite saali katus kukkus sisse 7. augustil, kui kogu maailma pilgud olid suunatud Gruusia sõjale. Esialgsetel andmetel põhjustas üheksa aastat tagasi valminud hoones varingu lage toetavate kandetalade murdumine. Et saal oli tol hetkel tühi, keegi viga ei saanud.


Kuna hoone on jätkuvalt halvas seisus, otsustas europarlamendi president Gert Pöttering, et tulevast esmaspäevast neljapäevani kestev istungjärk tuleb pidada Brüsselis.


Muidu pidanuks kõik 785 saadikut ja suur hulk alaliselt Brüsselis töötavaist ametnikest sõitma selleks ajaks 500 kilomeetri kaugusele Strasbourgi. Seal on enamiku ajast Brüsselis asuval parlamendil kohustus koguneda 12 korda aastas.


«Valitsev meeleolu on «juhhuu»,» rääkis üks europarlamendi assistent ajalehele EuObserver. Teine lehega anonüümselt rääkinud ametnik lisas: «Ma loodan, et laest kukub veel tükke alla.»


Kaks Briti eurosaadikut, leiborist Gary Titley ja liberaaldemokraat Chris Davies aga avaldasid uudistevõrgule BBC arvamust, et juhtunut võiks kasutada rändtsirkuseks kutsutava Brüsseli-Strasbourgi vahet saalimise lõpetamiseks.


«Me peaksime katastroofi võimaluseks pöörama ja pidevalt Brüsselis kohtuma,» märkis Davies. Briti saadiku hinnangul võiks lepingu, mille kohaselt tuleb 12 istungjärku pidada Prantsusmaal, täita ära ühe päevaga – pidades seal järjest 12 ühetunnist istungjärku.


BBC andmeil kulub parlamendi ajutisteks Strasbourgi kolimisteks igal aastal umbkaudu 203 miljonit eurot (ligi 3,2 miljardit krooni). Briti roheliste väitel paisatakse nende reiside vältel õhku 20 268 tonni süsihappegaasi.

Europarlament


•    Tegutseb aastast 1952.
•    27 ELi riiki on esindatud 785 saadikuga, Eestil on kuus rahvaesindajat – Tunne Kelam (IRL), Toomas Savi (Reformierakond) Siiri Oviir (Keskerakond), Andres Tarand (SDE), Katrin Saks (SDE) ja Marianne Mikko (SDE).
•    Töötab kahes linnas – Belgia pealinnas Brüsselis ja Prantsusmaal Strasbourgis.                Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles