Haiglad ei kipu patsiente kahekordse tasuga karistama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patsiendid eile Magdaleena haigla registratuuris. Kuigi seadus seda peatselt võimaldab, ei plaani ka see haigla vastuvõtule ilmumata jätnuid kahekordse visiiditasuga karistama hakata.
Patsiendid eile Magdaleena haigla registratuuris. Kuigi seadus seda peatselt võimaldab, ei plaani ka see haigla vastuvõtule ilmumata jätnuid kahekordse visiiditasuga karistama hakata. Foto: Toomas Huik

Arstivisiidile etteteatamata mitteilmunuid saab esmaspäevast karistada järgmisel korral topeltvisiiditasu nõudmisega, haiglad ei kipu aga seda võimalust kasutama.


 1. septembrist ehk juba esmaspäeval jõustub ravikindlustuse seaduse muudatus, mille kohaselt saab haigla nõuda topeltvisiiditasu patsiendilt, kes ei ilmu arsti vastuvõtule kohale ega teata sellest vähemalt 24 tundi ette.


Topeltsuuruses visiiditasu tuleb maksta samas haiglas järgmisel vastuvõtul olles ehk sisuliselt tuleb sel juhul maksta tasu ka eelmise korra eest, kui patsient kohale ei ilmunud.

Visiiditasu on praegu 50 krooni, ent kõik patsiendid ei pea seda maksma.
Samas ei kavatse haiglad uut võimalust kasutama hakata. Ida-Tallinna keskhaigla turundusjuht Svea Talving lausus, et nende haiglas pole nn visiidi­trahvide kasutamise otsust vastu võetud, kuigi 13 protsenti visiidile registreeritud inimestest jätab tulemata.


Vähesed vaevuvad teatama


Tema sõnul on Ida-Tallinna keskhaiglas päevas 2000 ja aastas umbes 450 000 visiiti ning nende arv on tänavu esimese poolaasta statistika põhjal kasvamas.


«Kui kõigest 10 protsenti patsientidest teatab visiidile mitteilmumisest, siis on arvukalt patsiente, kes selle tõttu soovitud ajal arsti juurde ei jõua. Samal ajal istub arst tühjas kabinetis, oodates patsienti, kes visiidile tulemata jätmisest ei teatanud. See on kultuuriprobleem,» ütles Talving.


Võimalus, mitte kohustus


Abi loodab Ida-Tallinna keskhaigla aga iPatsiendi süsteemist, kus endale aja broneerinud patsiendile saadetakse SMSi teel meeldetuletus visiidi kohta.
Sama probleem on ka Tartu Ülikooli kliinikumil, ent sellest hoolimata ei ole ka nemad kiirustanud visiidile ilmumata jätjaid trahvima.


Kliinikumi avalikkussuhete juhi Kristi Taeli sõnul paluvad nad oma patsiente, et nad annaksid teada, kui ei saa visiidile tulla, ning on selleks käivitanud eraldi telefoniliini, mis on probleemi leevendada aidanud.


Visiiditrahve ei kavatse kehtestama hakata ka Põhja-Eesti regionaalhaigla, Kuressaare, Rakvere ega Jõgeva haigla. Postimees ei suutnud eile tuvastada ainsatki raviasutust, mis hakkaks tegelikult trahve kehtestama.


Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles lausus selle kommentaariks, et seaduseparandus pakub haiglatele ainult võimaluse topeltvisiiditasu nõud­miseks, ent ei kohusta neid seda tegema.
Visiiditrahvi saab kehtestada vaid selliste arstikülastuste eest, mille eest küsitakse visiiditasu.

Visiiditasud


•    1. septembril jõustub ravikindlustuse seaduse muudatus, mille kohaselt võib tervishoiuteenuse osutaja nõuda patsiendilt topeltsuuruses visiiditasu, kui ta ei ilmu kokkulepitud ajal arstivisiidile või tühistab visiidi vähem kui 24 tundi enne kokkulepitud aega.
•    Topeltvisiiditasu saab nõuda ainult neil juhtudel, mil on ette nähtud visiiditasu maksmine. Näiteks perearsti ambulatoorsele vastuvõtule ilmumata jättes ei tule kahekordset tasu maksta.
•    Tühjade visiitide osakaal moodustab haiglajuhtide sõnul isegi kuni 20 protsenti kõikidest visiitidest.
allikas: haigekassa
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles