Peter Mattsson: luuraja on kardetavasti saavutanud oma eesmärgi

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Stockholmi saarestikus nädal aega kestva otsinguoperatsiooni põhjustanud seade on käivitanud kõneka ahelreaktsiooni, mis annab luurajale kätte kogu vajaliku info Rootsi kohta, analüüsis Stockholmi kaitsekolledži lektor Peter Mattsson Postimehele antud usutluses.

Mida ütles Teie kõhutunne, kui kaitsevägi teatas möödunud reedel, et alustab operatsiooni tundmatu luureobjekti leidmiseks otse Stockholmi külje all?

Ma mõtlesin Venemaa arusaamisele kaasaegsest sõjast ja mõistsin, et see ongi viis, kuidas seda ellu viiakse. Nad tahtsidki, et neid märgataks. Mida nad selle operatsiooniga näitavad on see, et «me saame siin olla ja kui me oleme siin, siis võime sõrmenipsuga sulgeda kogu mereliikluse Stockholmi». Nende sihtmärk ei ole Rootsi sõjavägi, vaid poliitikud ja avalikkus.

Nad tahavad kontrollida, kuidas te reageerite?

Jah. Ma olen kindel, et nad teevad väga põhjalikku analüüsi, mida meedia toimuva kohta ütleb, millised on riigikaitse ekspertide teooriad. Asja organiseerijad panid ainult millelegi alguse, aga edaspidi saavad ainult istuda ja jälgida. Ma arvan, et nad saavad enda jaoks päris hea analüüsi, milline on Rootsi võime sellise kriisiga toime tulla.

Miks räägib Rootsi ühiskond ametlikul tasandil teadmata riigi tundmatust objektist, aga eravestluses tunnistavad kõik, et see ei saa olla keegi peale venelaste?

See on Rootsi diplomaatia ja see mängib Venemaa kasuks. Venelased kasutavad selliste infooperatsioonide kohta väljendit refleksiivne kontroll. Selle eesmärk on kontrollida inimeste mõtlemist ja käitumist väikeste oskuslike sammude kaudu. Ka praeguse operatsiooniga on venelased olnud väga edukad, kõik on läinud täpselt nii, nagu nad tahtsid.

Mida teadlane silmas peab, loe juba reedesest Postimehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles