Michal: olukord saab laheneda, kui Ligi aus vabandus vastu võetakse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Liis Treimann / Postimees

Reformierakonna riigikogu fraktsiooni esimees Kristen Michal ütles erakonna aseesimehe, rahandusminister Jürgen Ligi kommentaari ümber puhkenud skandaalist rääkides, et olukord saab laheneda, kui Ligi aus vabandus võetakse vastu ja antakse kätt.

Michal ütles õhtul Postimehele, et sotsiaalmeedias ebaõnnestunud kommentaari eest on Ligi vabandanud ning oma seisukohta selgitanud. «Ilmselt teeb ta seda veel. Kristlikus kultuuriruumis on kombeks, et siiras vabandus toob andestuse, mitte soovituse stiilsemalt roomata,» lausus ta.

Michali sõnul on üheselt selge, et Eestis ei tohi mitte kedagi sildistada tema päritolu või rahvuse põhjal. «Läbimõtlemata kommentaar lõi sellise mulje, läbimõeldud vabandus andis kindluse, et Jürgeni mõte oli hoopis muu. Nimelt hoiatav meenutus nõukogude mentaliteedist, mil kuskil mujal alati parem, ning sellest, et Eesti on parim koht elamiseks,» ütles ta.

Michali hinnangul ei ole olukorra lahendus Keskerakonna kavandatav umbusaldusavaldus. «Selle siirust saab igaüks ise hinnata, kes tahab, võib otsinguks internetis kasutada näiteks sõnu «yana toom», «hääbuv», «eestlus», «savisaar»,» märkis ta.

Kristlikus kultuuriruumis on kombeks, et siiras vabandus toob andestuse, mitte soovituse stiilsemalt roomata.

Ta kordas, et Ligi on kommenteerinud ja palunud vabandust. «Minu ja paljude jaoks on Jürgen põhimõttekindel ja sirge mees, kes on teinud lolluse, mille tõttu kannatab enim just tema. Olukord saab laheneda, kui aus vabandus vastu võetakse ja kätt antakse. Selle algus on rahunemine ja kuuma peaga avalduste vältimine, et mitte korrata viga, mille pärast üldse arutame,» lausus Michal.

Rahandusministri kommentaari ajendas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimehe, haridusminister Jevgeni Ossinovski sõnavõtt ETV otsesaates «Foorum». Ta rääkis saates, et sooviks, et iga-aastane eelarve teeks meie ühiskonda laiemalt paremaks ja tagaks selle jätkusuutlikkuse. «Ma ei ole ka sellega nõus, et me võime veel 23 aastat pärast taasiseseisvumist ikka süüdistada nõukogude võimu. Eks me peaksime siiski ise ka vastutama hakkama selle eest, mis seisus me täna oleme,» lausus Ossinovski.

Täna varahommikul kirjutas Ligi suhtlusvõrgustikus Facebook praeguseks kustutatud kommentaari, kus nimetas Ossinovskit «sisserändaja pojaks roosast erakonnast». Ennelõunal palus Ligi kommentaari pärast vabandust ja kinnitas, et Ossinovski päritolule ei ole ega saagi tal olla ühtki etteheidet.

«Aga mida öelda tahan ja varemgi olen öelnud, on, et meil on peale kasvanud noor põlvkond, kes näeb üle mere justkui majanduslikku paradiisi ja peaks kogu aeg saama selgitusi, et meil tuleb oma heaolu nimel tööd teha, et meie mahajäämus Soomest kiiresti väheneb. Telesaates, kus jutuks pidanuks olema tuleva aasta eelarve, ei tohiks Eestile valusaid pikaajalisi protsesse, olgu demograafia või majandus, taandada eelmise valitsuse süüks, ja poliitikud sõltumata erakonnast ei peaks end distantseerima ajaloost ega riigi edusammudest,» põhjendas Ligi oma kommentaari.

Ligi väljaütlemine tõi täna kaasa paljude poliitikute kriitika, muu hulgas on riigikogus opositsiooniline Keskerakond alustanud allkirjade kogumist, et algatada Ligi umbusaldamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles