Rootsi kaitsejõud: tundmatu laev on saarestikust lahkunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontradmiral Anders Grenstad teeb ülevaate Stockholmi saarestikus toimunud operatsioonist.
Kontradmiral Anders Grenstad teeb ülevaate Stockholmi saarestikus toimunud operatsioonist. Foto: SCANPIX

Rootsi mereväe kontradmiral Anders Grenstad kinnitas kaitsejõudude tänasel pressikonverentsil, et nädal tagasi märgatud võõra riigi laev on Rootsi territoriaalvetest lahkunud.   

Tõendeid võõra veealuse tegevuse kohta hakati otsima eelmisel reedel, laiaulatusliku operatsiooni lõpetamisest teavitati avalikkust täna, vahendas Ilta-Sanomate võrguväljaanne.

Kogu operatsioon läks maksma 20 miljonit krooni ehk 2,2 miljonit eurot.   

«Olukord oli reaalne. Tuleb hukka mõista, kui keegi rikub sel moel meie territoriaalset puutumatust,» õigustas Grenstad otsingute läbiviimist.

Kaitsejõud ei välista, et seal võis olla mitu laeva. Suure klassikalise allveelaevaga aga polnud siiski tegemist.  

Operatsiooni alustati eraisikult saadud tähelepaneku tõttu. «Nädala jooksul laekus meieni kolm vihjet: kaks reedel ja üks pühapäeval. Seda on enam, kui sarnaste otsingute ajal 1980ndatel ja 1990ndatel.»  

Lisaks jõudis mereväeni infot veealuste sensorite abil. «Seda teavet hakatakse nüüd analüüsima.»

Kokku said kaitsejõud nädala jooksul tsiviilisikutelt enam kui 250 tähelepanekut või otsinguid puudutavat vihjet. «Tahan tänada vihjete andjaid ja kõiki operatsioonis osalenud sõdureid ja ametnikke.»  

Enamus piirkonnas viibinud sõduritest ja laevadest on saarestikust lahkunud. Grenstadi sõnul jääb sinna väiksearvuline grupp katsejõudude liikmeid, kes jätkavad juhtumiga seotud asjaolude kontrollimist.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles