Tusk: Putin ei ole minuga kunagi Ukraina jagamisest rääkinud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Tusk.
Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Poola endine peaminister Donald Tusk ütles täna usutluses eksvälisminister Radosław Sikorski väiteid kummutades, et Vene president Vladimir Putin ei ole teinud talle kunagi ettepanekut Ukraina jagamiseks, vahendas Poola raadio.

«Kogu see lugu näitab, et inimese mälu on ekslik,» ütles Tusk, kellest saab detsembris Euroopa Liidu president Ülemkogu eesistuja.

Sikorski ütles esmaspäeval USA ajakirjale Politico, et Putin pakkus 2008. aastal Tuskile Ukraina jagamist. «Ta [Putin] tahtis, et võtaksime mõlemad osa Ukraina jagamisest,» ütles Sikorski.

«Putin tahab, et viiksime Poola väed Ukrainasse. Sellised olid nende saadetud signaalid.... Oleme olnud teadlikud, et nad on aastaid sedasi mõelnud. See oli üks esimestest asjadest, mida Putin ütles peaminister Tuskile, kui külastasime Moskvat,» lisas ta.

«Ta [Putin] jätkas, et Ukraina on kunstlik riik ning Lviv on poola linn, sestap võib asja omavahel ära lahendada. Õnneks [peaminister] Tusk ei vastanud. Ta teadis, et tema öeldut lindistatakse,» sõnas Sikorski.

Teisipäeval vabandas praegune parlamendi alamkoja spiiker Sikorski valeinformatsiooni edastamise eest ja täpsustas, et Tuski ja Putini vestlus ei leidnud aset 2008. aasta veebruaris Moskvas, nagu ta esmalt väitis, vaid NATO Bukaresti tippkohtumisel kaks kuud hiljem.

«Mu mälu vedas mind alt. Pärast kontrollimist selgus, et Tuski ja Putini kahepoolset kohtumist ei toimunud,» ütles ta ja lisas, et viitas Putini remargile 2008. aasta aprillis peetud NATO Bukaresti tippkohtumisel.

Tusk, kes oli Poola peaminister alates 2007. aastast tänavu septembrini, kinnitas samuti, et Moskvas tal Putiniga sellist kohtumist ei olnud.

«Ukraina ei olnud minu kõnelustel president Putiniga kunagi päevakorras,» sõnas ta ja lisas, et 2008. aasta veebruaris Moskvas aset leidnud kohtumine ei olnud kahepoolne, vaid sellest võttis osa neli või viis inimest.

Tuski sõnul ei selgitanud Sikorski algusest peale «seda asja just kõige paremini», kuid paljus on segaduse põhjuseks «Vene võimude rohked avaldused Ukraina teemal».

«Kui Sikorski ütles, et mälu vedas teda alt, siis sellega on asi lõppenud,» ütles Tusk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles