Kontrollikomisjon nõuab keskerakondlastelt taas valimisreklaami kulude tagastamist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karin Tammemäe kepikõnnikampaania reklaam.
Karin Tammemäe kepikõnnikampaania reklaam. Foto: Mihkel Maripuu

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) tegi kolmele keskerakondlasele – Põhja-Tallinna linnaosa vanemale Karin Tammemäele, tema asetäitjale Priit Kutserile ning Tallinna ettevõtlusametis töötavale endisele abilinnapeale Jaanus Mutlile – uue ettekirjutuse, mille kohaselt peavad nad mulluste kohalike valimiste eel linna raha eest tehtud valimisreklaamide kulud linnale hüvitama.

Korra on Tallinna keskerakondlastest linnajuhid samalaadsed ettekirjutused juba saanud. Mai lõpus nõudis komisjon valimisreklaami kulude tagastamist nii Tammemäelt, Kutserilt ja Mutlilt kui ka Tallinna linnapealt ja Keskerakonna esimehelt Edgar Savisaarelt ning abilinnapealt Arvo Sarapuult. Sarapuu oli toona ainus, kes ettekirjutuse täitis ja maksis nõutud 3667 eurot linnakassasse tagasi. Ülejäänud keskerakondlased vaidlustasid ettekirjutused Tallinna halduskohtus.

Augustis otsustas komisjon ettekirjutused menetlusvigadele viidates tühistada ning alustada uusi menetlusi, et asjaosalised saaksid võimaluse esitada ka omapoolsed seisukohad. Menetluste tulemusel said Tammemägi, Kutser ja Mutli eile uue ettekirjutuse.

Lähiajal võib komisjonilt ettekirjutuse saada ka Savisaar, kelle suhtes praegu menetlus jätkub. «Oleme kogunud täiendavaid arvamusi, saanud ka täiendavaid vastuseid ning valmistume talle saatma ärakuulamiseks kirja, kus palume esitada omapoolsed seisukohad. Kui need on kokku kogutud, siis komisjon peab kaaluma asjaolusid ja tegema otsuse,» ütles komisjoni sotsiaaldemokraadist esimees Ardo Ojasalu.

Küsimusele, kas on tõenäoline, et keskerakondlased otsustavad ka uued ettekirjutused halduskohtus vaidlustada, vastas Ojasalu, et seda tuleb küsida ettekirjutuse saajatelt endilt. «Kuna igaühel on õigus pöörduda kohtu poole, siis ei mina ega keegi teine saa keelata neil oma õigust rakendada. Kui nad soovivad seda teha, siis on komisjon valmis oma seisukohti ka kohtumenetluses kaitsma,» märkis Ojasalu, kes avaldas siiski lootust, et ettekirjutuse saajad on dokumentides toodud seisukohtadega nõus.

Kontrollikomisjoni tähelepanu all on olnud kohalike valimiste eelne Hiiu staadioni avamise plakat, millel figureerisid Mutli, Savisaar ja Sarapuu, samuti Kutseri spordikompleksi avamist lubanud plakat ja Tammemäe kepikõnnitreeningute reklaam. Lisaks käsitles komisjoni eelmine ettekirjutus kaht videoklippi, kus Savisaar kutsus inimesi valima ja osalema Tallinna Maratoni eelsetel treeningutel.

Hiiu staadioni avamise reklaamidele kulus linnavalitsuse andmetel 11 000, Kutseri reklaamplakatile 1234,8 ja Tammemäe plakatile 268,8 eurot, millele lisanduvad plakatite mahavõtmise kulud.

Savisaare reklaamklipid, mida esitati erinevates tele- ja raadiokanalites ning mis kutsusid osalema Tallinna Maratoni ettevalmistavatel treeningutel, maksid varasematel andmetel kokku 100 842,69 eurot. Seda, kui palju maksis telekanalis PBK näidatud venekeelne reklaamklipp, milles Savisaar kutsus inimesi valima, polnud kontrollikomisjonile suvel teada.

Lisaks Keskerakonna poliitikutele sai komisjonilt mai lõpus ettekirjutuse ka praegune reformierakondlasest tervise- ja tööminister ning toonane Tartu linnapea Urmas Kruuse, kes tagastas Tartu triatloni reklaami kulud MTÜ-le TriSmile.

Keskerakondlasest linnajuhtide valimisreklaamidega seoses pöördus erakondade rahastamise järelevalve komisjon toona ka riigiprokuratuuri poole, kes alustaski 9. juunil kriminaalmenetlust, et kontrollida, kas linnavalitsuse juhtimisülesandeid täitvad ametnikud on pööranud neile usaldatud võõra vara ebaseaduslikult enda või kolmanda isiku kasuks.

«Riigiprokuratuurile laekunud avalduses on viidatud sellele, et Tallinna linnavalitsuse eelarvest on tasutud reklaamide eest, mis ei olnud suunatud kohaliku omavalitsuse eesmärkide täitmiseks, vaid millega rahastati Tallinnas võimul oleva Eesti Keskerakonnaga seotud isikute reklaamikampaaniat,» teatas prokuratuuri pressiesindaja toona.

Prokuratuur alustas kriminaalmenetlust karistusseadustiku sätte järgi, mis käsitleb ametiisiku poolt toime pandud omastamist ja lubab süüdimõistmisel määrata rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse. Riigiprokuratuuri pressiesindaja kinnitas eile Postimehele, et uurimine endiselt käib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles