Lasnamäelt Vene seriaalide täheks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirill Käro
Kirill Käro Foto: Tairo Lutter

Tallinnast pärit Kirill Käro (39) on praegu Venemaal kuum nimi tänu seriaalile «Nuuskija», kus ta mängib nimiosalist, eraklikku ja kummalisevõitu detektiivi.

Eelmisel telehooajal ületas «Nuuskija» vaadatavuselt kõiki muid Venemaa seriaale, isegi neid, kus peaosades sellised idanaabri superstaarid nagu Vladimir Maškov, Jevgeni Mironov, Sergei Garmaš ja Tšulpan Hamatova. Kindlasti on selles suur teene ka Käro tegelaskujul, eraklikul detektiivil Nuuskijal.

Sel sügisel teeb kunagine Tallinna Vene Teatri näitleja, kes seniajani sõidab Moskvas ringi Eesti numbrimärkidega autoga, kaasa korraga kolmes kõva sisuga seriaalis – ja ikka peaosalisena. Üle-eelmisel päeval enne meie kolme nädala tagust kohtumist Moskvas olid tal võtted 360 kilomeetri kaugusel Orjolis, kust jõudis järgmisel hommikul kella neljaks rongiga pealinna. Juba kaks tundi hiljem lendas ta võtetele Kiievisse, kust pidi järgmisel ööl kell kolm sõitma lennujaama, et jõuda kella kuuesele Moskva lennukile. Moskvas kestsid võtted päev otsa, lõppedes kell kaheksa õhtul. Kell 23 aga istus Kirill juba Moskva-Orjoli rongis, et alustada seriaalivõtete uut ringi.

Tippsport, mitte normaalne näitlejatöö!

Ütlen seda Kirillile, kui istume korraks maha Prantsuse köögiga restoranis. Kirill muigab ja teatab, et tahaks vähemalt päeva lõpuks normaalselt kõhu täis süüa.

Kuni jooki-sööki ootame – muide, menüüs olevat Tšehhi õlut pole sanktsioonide tõttu saada –, räägib Kirill, et nende kolme seriaali võtted võtavad tal kuni aasta lõpuni kogu vaba aja. Hullumaja hakkas pihta juba juunis.

«Kui on hea materjal, siis pole raske ühelt seriaalilt teisele ümber lülituda. Mul endal on väga huvitav neid teha,» räägib Kirill. «Hea stsenaarium on filmimaailmas A ja O, alles seejärel tulevad hea režissöör ja head partnerid. Hea režissöör valib nagunii head näitlejad.»

Kiievis filmitakse telehiti «Nuuskija» teist hooaega, mis peaks ekraanile jõudma järgmisel kevadel. Orjolis võetakse üles seriaali Džunast, kuulsast Gruusia päritolu imeravitsejast, kes ravis isegi Brežnevit. Kirill mängib seal taas peaosalist, filmistsenaristi.

Moskvas on tal üks peaosadest Venemaa praegu ühe tuntuma seriaalirežissööri Vadim Perelmani seriaalis «Abielurikkumised».

Vene meedias väljanägemise poolest Tim Rothi ja dr House’iga võrreldud Kirill Käro on silmanähtavalt tippvormis. Ja kuna Venemaal makstakse vaadatavates seriaalides mängimise eest väga hästi, on ta praegu kahtlemata ka üks enim teenivaid Eestist pärit näitlejaid.

«Mul läheb praegu tõesti hästi selles mõttes, et tööd on palju. Mis kõige tähtsam – tööd on huvitavad. Ma ise natuke kardan, kas need kolm suurt projekti korraga ei mõju halvasti mu  mängimise kvaliteedile,» ütleb Kirill, kes pärast teatrikooli lõpetamist Moskvas 15 aastat tagasi töötas enne seda, kui näitlejana tunnustamist leidis, ka kojamehe, laadija, müügimehe ja kelnerina. Nüüdseks on ta Venemaal kaasa teinud juba ligi 60 filmis ja seriaalis.

Samuti Moskvas läbi löönud kinorežissööri Andres Puustusmaa sõnul on näitleja edukus ettearvamatu asi. «Kirilli puhul mängib palju kaasa tema olemine ja suhtlemine,» räägib Puustusmaa oma hea sõbra kohta. «Ta on oma töös äärmiselt avatud, imeb nagu käsn kõik vajaliku endasse. Ta on hea psühholoog, kaval. Need on kõik näitlejale vajalikud omadused.»

Puustusmaa teab, millest kõneleb – Kirill on mänginud peaaegu kõigis tema filmides. «See, et ta saab peaosi, pole mulle üllatav, ja arvan, et ka Moskva kino- ja teleinimesed võtavad seda juba enesestmõistetavana!» lausub Puustusmaa. «Soovin talle nüüd sellist rolli, mis tal kõrist haaraks!»

Filmidesse on Kirill samuti häid pakkumisi saanud, aga tema sõnul peavad need vähemalt järgmised neli-viis kuud ootama.

Õnneks on ka Vene seriaalide kunstiline tase viimaste aastatega hüppeliselt tõusnud ning kvaliteedi vahe filmi ja seriaali tegemisel väheneb kiiresti. Venemaa tippnäitlejad mängivad seriaalides üha rohkem.

Varem tehti Venemaal seriaale põhimõttel, et kõik peab käima  kiiresti: võtame kiiresti üles ja müüme kiiresti maha, sest raha on vaja kiiresti tagasi saada. «Päevas võeti siis seriaalides üles 10–15, isegi 20 minutit puhast materjali. Kahe päevaga tehti seeria!» meenutab Kirill. «Nüüd läheneb seriaali tegemine filmi tegemisele. Pole enam selline tuim tulistamine, ikka juba kunstile lähemal, oluliselt professionaalsem kui varem. Liigutakse selles suunas, et päevas võetakse materjali üles kolm-neli minutit ehk juba nagu filmi puhul.»

Venemaa suurima telejaama Pervõi Kanali blockbuster’i «Nuus­kija» üht seeriat filmitakse Kirilli sõnul keskmiselt poolteist nädalat.

Üks Venemaa tänapäeval tuntumaid režissööre Pavel Lungin (filmid «Saar», «Tsaar», «Taxi Blues»), kes praegu võtab üles Vene versiooni ameeriklaste kuulsast seriaalist «Homeland», ütles ühes kevadel antud intervjuus, et tema meelest on seriaalidel filmitööstuses ees suur tulevik. Ta põhjendas seda nii, et kuni kinofilmid liiguvad selgelt «Spielbergi-taoliste lastefilmide» suunas, pakuvad just seriaalid üha rohkem kunsti, peent psühholoogiat, tegelaste sisemist arengut jne. «Praegused seriaalid on tegelikult uus nähtus, mis sisuliselt asendab juba kino,» mainis Lungin.

Kirill on Lunginiga nõus. «USAs on piirid juba kadunud, paljud filminäitlejad lähevad seriaalidesse,» räägib ta. «Ja paljud mängivad seriaalides palju ägedamalt kui filmides.  Näiteks «True Detective’is» meeldis Matthew McConaughey mulle palju rohkem kui rollis, mille eest ta sai Oscari (2013. aastal peaosa eest filmis «Dallas Buyers Club» – J. P.).»

Lisaks on seriaale Kirilli sõnul kergem müüa kui kinofilme, sest teles tähendab edukas seriaal head reklaamimüüki, aga kinos reklaami filmi vahel ei müü.

Kirill Käro Venemaal kuulsaks teinud «Nuuskija» seriaali kangelane – kellel, muide, ei olegi seriaalis pärisnime, vaid ainult hüüdnimi – on tõeline friik-detektiiv. Tema põhiline töövahend on üliarenenud haistmismeel. Nuuskija kannab ninas filtrit, joob ainult vett, ei söö peaaegu midagi, kättpidi kedagi ei tervita ning üritab kõike ümberringi desinfitseerida. Ja just niimoodi lahendab keerulisi kuritegusid.  

Ka Eestis Kanal 2s jooksnud seriaali fenomeniks – isegi esimese hooaja kordusnäitamisel augustis osutus sari nii populaarseks, et vaatajate arvult edestasid seda vaid Venemaa kahe suurema riikliku telekanali õhtused põhiuudised – peab Kirill ebatavalist peategelast ja väga kvaliteetset teostust. Et just tema mängis «Nuuskija» edukaks, näitab ka tõsiasi, et prantslaste suur telekompanii TF1 ostis lisaks sarja näitamise õigusele (varsti jõuab Kirill Käro prantslaste kodudesse!) ka selle prantsuskeelse analoogi tegemise õiguse.

Puustusmaa meelest sõltus «Nuuskija» edu paljudest teguritest, kuid kindlasti oli tähis ka Kirilli mäng. «Tema karismaatilisus, käsitööoskus, faktuur,» räägib Puustusmaa. «Käsitööoskus on professionaalsus!»

Vene teleseriaalide tööstuses on «Nuuskija» edu põhjustanud samasuguste tüüpidega sarjade buumi. Uuel hooajal jõuab ekraanidele vähemalt neli seriaali, kus peaosas on Venemaa jaoks harjumatu kangelane – analüütiline detektiiv.

Kirill pole Moskvas loobunud ka teatris mängimast. Tõsi,  kogu selles seriaalide karussellis jõuab ta praegu kaasa teha vaid ühes tükis – Yasmina Reza «Kunstis» teatris Tšelovek (Inimene). Keskmiselt üks etendus kuus.

Koduse Tallinna Vene Teatri järele igatseb Kirill aga seniajani. «Usun ja loodan, et kunagi naasen kodulinna ja palun võtta end tagasi oma koduteatrisse,» ütleb ta täiesti tõsise häälega. «Kardan ainult, et enam ei võeta…»

Kirillil on hea näitleja jaoks väga omapärane «iluviga» – diktsioon. Kooliajal tekitas see aga nii suurt probleemi, et meremehest isa saatis ta teatristuudiosse, lihtsalt selleks, et poiss normaalselt rääkima õpiks.

Tavaelus ei pane Kirilli kõneprobleemi tähelegi, aga kinos või teatris peab ta ennast kogu aeg jälgima. «Mõned režissöörid võitlevad sellega, teised jälle ütlevad, et las olla, see ongi sinu eripära,» nendib ta. «Tegelikult on ju palju häid näitlejaid, kellel on halb diktsioon! Näiteks Andrei Panin – mõned kaebasid, et tema jutust oli võimatu aru saada, aga mängis ta ju geniaalselt. Sergei Makovetskil on olnud probleeme, räägitakse, et ka Oleg Jankovskil oli.»

Kirill Käro lemmikud

Näitlejatest

Vaieldamatud autoriteedid: Oleg Jankovski, Jack Nicholson, Stellan Skarsgard, Brendan Gleeson. Need, kes on huvitavad praegu: Sergei Juškevitš, Mihhail Jevlanov, Mait Malmsten, Leonardo di Caprio, Christoph Waltz

Režissööridest

Vaieldamatud autoriteedid, kelle kogu looming meeldib: Lars von Trier, Emir Kusturica, Aki Kaurismäki, Quentin Tarantino, Martin McDonagh. Need, kelle valitud filmid meeldivad: Martin Scorsese, Woody Allen, Alejandro González Iñárritu, Boris Hlebnikov, Veiko Õunpuu, Klaus Härö, Andres Puustusmaa, Ivan Burduli.

KAS TEADSITE, ET…

Rakvere teatri pikaaegne ja armastatud näitleja Volli Käro ja Kirill Käro on lähedalt sugulased – Volli on Kirilli vanaonu. Aga teada sai Kirill seda alles 2000ndate alguses, kui Vene Teater Rakveresse külalisetendusi sõitma andis ning ta esimest korda Volliga kohtus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles