Olulised arvud Ukraina parlamendivalimistelt: kes saavad valida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina õigeusukiriku pea patriarh Filaret andis oma hääle Kiievis kohe pärast valimisjaoskondade avamist.
Ukraina õigeusukiriku pea patriarh Filaret andis oma hääle Kiievis kohe pärast valimisjaoskondade avamist. Foto: SCANPIX

Täna kell 08:00 avati üle Ukraina valimisjaoskonnad, mis suletakse õhtul kell 20. (Kiiev ja Tallinn asuvad samas ajavööndis). Valimisi ei toimu ainult Venemaa annekteeritud Krimmis ja osades Donbassi asulates, mida kontrollivad separatistid, seetõttu jääb 27 kohta 450-liikmelises parlamendis täitmata.

Valimisjaoskonnad

32 086 valimisjaoskonda Ukraina territooriumil.

112 valimisjaoskonda välismaal, neist Venemaal kuus, Saksamaal viis, USA-s ja Poolas neli.

Kiiev on lubanud üles seada valimisjaoskonnad ka riigi idaosa valitsuse kontrolli all olevates piirkondades.

Donetski ja Luganski oblasti sunnitud ümberasujatel on võimaluse hääletada vastavalt lihtsustatud protseduuridele parteinimekirjade järgi teistes oblastites. Sarnane võimalus on ka Krimmis ja Sevastoopolis elavatel Ukraina kodanikel.

Valijad

Ukrainas oli 36,5 miljonit hääleõiguslikku kodanikku, kuid nende arv vähenes 1,8 miljoni võrra, kui Venemaa märtsis Krimmi annekteeris.

Veel ligi kolm miljonit potentsiaalset valijat elavad sepratistide kontrollitavatel aladel Luganski ja Donetski oblastis, kus mässuliste juhid on lubanud valimisi boikoteerida ja korraldada omad kohalikud valimised 2. novembril.

Valimiskomisjoni andmeil on avalduse hääletuskoha muutmiseks esitanud Ukrainas kokku 190 300 inimest.

Välisriikides on valimisnimekirjadesse kantud 496 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles