Saarts: Krossi ja Alenderi lahkumine ei ole IRLile surmav hoop

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saartsi hinnangul võib Eerik-Niiles Krossi ja Yoko Alenderi otsus Isamaa ja Res Publica Liidust lahkuda ning Reformierakonnaga liituda esimese positsiooni küll nõrgendada, kuid ta on kindel, et see ei ole erakonnale surmav hoop.

Saartsi sõnul ei usu ta neid inimesi, kes ütlevad, et nägid seda sammu 100-protsendilise kindlusega ette. «Küll aga tundub selline vangedus mõneti isegi loogiline, kui sügavamalt järele mõelda. See pole kellelegi saladus, et mõlemad läksid oma vaadetelt erakonna põhiliiniga mitmel korral vastuollu. Samas, kas see oli ainus põhjus lahkumiseks, on nüüd uuriva ajakirjanduse tööpõld,» ütles Saarts Postimehele.

Kuidas see samm võib mõlema tulemust kevadistel riigikogu valimistel mõjutada, on Saartsi sõnul veel vara öelda. «Eesti poliitikas on erakonda vahetanud poliitikutega nii, et mõnel läheb halvemini, mõnel paremini. Alenderi ja Krossi parteivahetusele annavad hinnangu valijad ja üsna peagi,» ütles ta.

Saartsi sõnul saab Eesti poliitikas rääkida n-ö selgest, ent nähtamatust rajajoonest, kus ühel pool on sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond, teisel pool joont aga IRL ja Reformierakond. Kui  erakonnavahetused toimuvad IRLi-Reformi või SDE-Keskerakond bloki sees, siis ei tekita see valijates ega erakondades enamasti suuri probleeme, sõnas ta.

«Probleemid tekivad siis, kui ületatakse see nähtamatu rajajoon nende kahe bloki vahel. Kui mõni poliitik liigub näiteks Keskerakonnast Reformierakonda, sotsidest IRLi või vastupidi, siis võib ta oma usaldusväärsuse valijate silmis minetada,» selgitas ta.

Ta tõi näiteks Vilja Savisaar-Toomasti, kes läks üle Keskerakonnast Reformierakonda ja pigem kaotas sellega valijaid. Samas kui Rainer Vakra, kes liikus Keskerakonnast sotsiaaldemokraatidesse, pigem võitis sellest.

Saarts tõi välja, et IRL on väga hea kampaaniavõimekusega erakond, üllatades viimastel, nii 2011. kui 2013. aasta valimistel pea kõiki poliitikavaatlejaid ning ei ole välistatud, et nad üllatavad ka kevadistel valimistel. «Valimiste seisukohast võib see (vangerdus –H.M) IRLi positsiooni teatud valimisringkondades muidugi mõnevõrra nõrgendada,» nentis politoloog.

«Kindlasti aga ei ole Krossi ja Alenderi lahkumine IRLile surmav hoop või hetk, kus me hakkame rääkima IRLi lõplikust ja vältimatust hääbumisest,» märkis Saarts.

IRLi liige Eerik-Niiles Kross teatas täna ootamatult, et astub Reformierakonda. Koos temaga lahkub IRList ja ühineb Reformierakonnaga Yoko Alender.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles