Uus Euroopa Komisjon alustas tööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker (vasakul) koos oma eelkäija Jose Manuel Barrosoga.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker (vasakul) koos oma eelkäija Jose Manuel Barrosoga. Foto: SCANPIX

Brüsselis alustas täna ametlikult tööd uus Euroopa Komisjon eesotsas Jean-Claude Junckeriga, kes lubas Euroopa poliitiliste ja majanduslike väljakutsete lahendamiseks kohe nökäised üles käärida.

Tööd on palju ja esimese asjana tuleb Junckeril teoks teha lubadus käivitada jõuluks 300 miljardi euro suurune investeerimisplaan majanduse hoogustamiseks ja tööpuuduse vähendamiseks.

Samal ajal ei näita vaibumise märke Ukraina kriis, Euroopa Liidul on käsil keerulised vabakaubanduskõnelused USA-ga ja Suurbritannia tulevik EL-i liikmena näib ebakindel.

«Nüüd on aeg käised üles käärida ja tööle asuda. Euroopa väljakutsed ei oota,» ütles Juncker laupäeval avalduses.

«Tänasest teen ma koos oma meeskonnaga kõvasti tööd, et anda Euroopale uus start, nagu me lubasime.»

Esimeseks proovikiviks on Ida-Ukraina Kremli-meelsete separatistide homseks kavandatud valimised, mida EL peab seadusevastaseks ega kavatse tunnustada, mis aga kardetavasti kahjustavad niigi habrast rahuprotsessi.

Euroopa Parlament hääletas 19 aastat Luksemburgi peaministri ametit täitnud Junckeri meeskonna ametisse nimetamise poolt pärast tõsiseid vaidlusi 22. oktoobril. Ööl vastu 24. oktoobrit kinnitas vastavalt Euroopa Liidu lepingule komisjoni uue koosseisu ka EL-i valitsusjuhte koondav Ülemkogu.

Juncker on öelnud, et tahab vähendada komisjoni bürokraatiat ja muuta EL-i täitevvõimu, mille koosseisus on mitu endist ministrit ja peaministri senisest poliitilisemaks.

Euroopa Komisjon töötab Brüsseli kesklinnas hiigelsuures klaasist ja terasest Berlaymont'i peahoones. Komisjoni personal on 23 500 liikmeline.

Brüsseli võimukoridorides asjade ajamises kogenud Juncker vahetab välja 10 aastat komisjoni juhtinud portugallase José Manuel Barroso.

Oma paremaks käeks on ta valinud Frans Timmermansi, kes loobus EK esimese asepresidendi koha nimel Hollandi välisministri ametist. Temast saab koordinaator, kes peab kindlustama, et komisjon kõneleb ühel häälel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles