Colombiast leiti kassisuurune punase habemega ahv

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Callicebus caquetensis
Callicebus caquetensis Foto: SCANPIX

Teadlased avastasid Colombiast Amazonase piirkonnast uue ahviliigi.

Umbes kodukassi suurune punase habemega loom sai teaduslikuks nimeks Callicebus caquetensis , kirjutab discovery.com.

Need ahvid on territoriaalsed ja monogaamsed.

Sel pruunika karva ja punase habemega ahvil on ka hallikas koheva karvaga saba. Keha pikkus on neil 23 – 46 sentimeetrit ning saba pikkus 26 – 56 sentimeetrit.

Uus ahviliik kuulub titi-ahvide (Callicebus) hulka. Need ahvid elavad Lõuna-Ameerikas Colombiast Brasiiliani, Peruus ja Põhja-Paraguays.

«Olime selle ahvi kohta kuulnud, kuid varem ei olnud näinud. Nüüd tegime kindlaks, et tegemist on uue titi-ahvi liigiga. Leid näitab, et Amazonase piirkonnas on väga rikkalik loodus ning sealt võib veel palju avastada,» laususid zooloogid.

Uurijate sõnul moodustavad need ahvid paare väga pikaks ajaks. Ahvipaaridele meeldib koos puul istuda, sabad ühte põimitud. Aastas saavad need ahvid tavaliselt ühe järglase. Uue järglase saabumise järel sunnivad vanemad eelmise järglase lahkuma, et nad saaksid uustulnuka eest hoolt kanda.

Teadlased jätkasid, et neile ahvidele meeldib elada umbes neljaliikmelises grupis.

Oletatakse, et neid ahve on vaid 250 isendit ning selle tõttu ohustab neid väljasuremine. Populatsiooni säilimiseks oleks vaja vähemalt 1000 isendit.

Ahvide väljasuremise põhjuseks peetakse metsaraiet ning põllumaade rajamist. Neil loomadel on väga raske, vahel lausa võimatu mõnele teisele metsaalale jõuda, kuna nad peavad läbima rohusavanni  või oksatraadiga piiratud alad.

Maailma looduskaitseliidu (IUCN) andmetel on Callicebus caquetensis ´e puhul tegemist äärmiselt ohustatud liigiga, mida juba lähiajal võib väljasuremine ees oodata.

 Fotot vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles