USA kaitseminister astub tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Chuck Hagel
USA kaitseminister Chuck Hagel Foto: SCANPIX

USA kaitseminister Chuck Hagel astub tagasi seoses kriitikaga Afganistani missioonile ja võitlusele Islamiriigi nime kasutavate äärmustastega Lähis-Idas.

Tegemist on esimese nii kõrgetasemelise tagasiastumisega pärast president Barack Obama demokraatide kaotust vahevalimistel, mille tulemusel kaotasid nad senatis enamuse, kirjutab New York Times.

Obama teeb täna ka Hageli lahkumise teemalise avalduse. Presidendi otsus, paluda kaitseministril tagasi astuda, sündis reedel pärast mitmeid viimasel kahel nädalal toimunud kohtumisi, rääkisid ajalehele Valge maja tippametnikud.

Hagel on ainus vabariiklane praeguses USA julgeolekumeeskonnas.

Ametnike sõnul annab Obama otsus Hageli ametist kõrvaldamiseks tunnistust sellest, et Hageli lähenemist ei peeta sobivaks Islamiriigi taltsutamisel.

Hagel on alati olnud skeptiline Iraagi sõja suhtes. Ta sai kaitseministriks möödunud aasta veebruaris, mistap on tema kanda jäänud tagasitõmbumine Afganistanist ning hakkama saamine kahaneva eelarve tingimustes.

Ajalehega rääkinud ametnik kinnitas, et paaril lähemal aastal vajab Pentagon uut moodi lähenemist. Ta rõhutas, et Hagelit ei vallandatud – president ja minister jõudsid arutelu käigus ühiselt kokkuleppele, et Hagelil on aeg lahkuda.

Sellegipoolest on Hageli meeskond viimastel nädalatel kinnitanud, et minister kavatses oma postile jääda terveks nelja-aastaseks ametiajaks. Tema lahkumine paistab olevat Valge maja pingutuse tulemus. Sealjuures näitab see USA tippjuhtkonna tundlikkust igasuguse kriisiolukordadega tegelemise pihta suunatud kriitika suhtes.

Obama ametnikud rääkisid, kes võiks olla uus kaitseminister, juba enne Hageli tagasiastumisteadet. Nimekirja eesotsas on endine asekaitseminister poliitika alal Michèle Flournoy, Rhode Islandi demokraadist senaator ja endine armeeohvitser Jack Reed ja endine asekaitseminister Ashton B. Carter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles