Vene «korruptsioonisektor» võib olla võrdne poolega majanduse kogutoodangust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene miilits olevat üks korrumpeerunumaid.
Vene miilits olevat üks korrumpeerunumaid. Foto: SCANPIX

Venemaa korruptsiooniturg võib olla sama suur kui pool riigi sisemajanduse kogutoodangust (SKT), raha eest saab osta töökohti miilitsas ja kohtuotsuseid, teatas täna avaldatud raport.

«Korruptsiooniturg on võrdne 50 protsendiga SKT-st,» teatas Sõltumatu Inimõigusjuristide Assotsiatsioon, mis uuris 6500 korruptsioonijuhtumit 2009. aasta keskpaigast kuni praeguseni.

Venemaa SKT oli Maailmapanga andmetel mullu üle 1,6 triljoni USA dollari. Juristide raport ei andnud siiski täpsemat hinnangut korruptiivses tegevuses liikuvale rahale ega seletanud selle arvutamispõhimõtteid.

Keskmine altkäemaks 2010. aastal oli raporti andmeil peaaegu 2000 dollarit (25 000 krooni).

«Need numbrid vastavad meie hinnangutele,» kommenteeris Ivan Nenenko Transparency Internationalist. Transparency korruptsiooniindeksi kohaselt on Venemaa 180 riigi hulgas 146. kohal.

Juristide raporti sõnul on kriminaalse maailma ja korrakaitsejõudude põimumine laialt levinud. Näiteks Dagestanis võivad altkäemaksud kriminaalasjades ulatuda 33 000 dollarini. Ringkonna abiprokuröri koha võib osta 10 000 dollariga, koht liiklusmiilitsas maksab aga vähemalt 51 000 dollarit.

«Kõige prestiižsemad kohad on need, kus korruptsioon on stabiilne,» kirjeldas raport. Miilitsajuhid võivad lisa teenida üle 19 000 dollari kuus, prokurörid poole vähem. Liikluspolitsei võib aga saada kuni 5100 dollarit.

Keskmine palk on Venemaal alla 750 dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles