Venemaa katsetas edukalt mandritevahelist ballistilist raketti Bulava

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa strateegiline tuumaallveelaev Aleksandr Nevski katsetas reedel edukalt mandritevahelist ballistilist raketti Bulava, ütles kaitseministeeriumi esindaja kindralmajor Igor Konašenkov.

Mullu detsembris Vene mereväe käsutusse jõudnud allveelaev tulistas raketi välja Barentsi merel vee alt ning see maandus ettenähtud kohta Kamtšatka poolsaare Kura polügoonil.

K-550 Aleksandr Nevski on teine mereväele üle antud neljanda põlvkonna Borei-klassi strateegiline tuumaallveelaev. Ühtekokku on neid Vene relvastusprogrammis ette nähtud ehitada kaheksa. Iga allveelaev suudab kanda 16 strateegilist Bulava raketti, millel on 6-10 lõhkepead, mis on võimelised tabama sihtmärki 8000 kilomeetri raadiuses.

Projekti 955 Borei juhtlaevaks on Juri Dolgoruki, mis ühines sõjalaevastikuga jaanuaris 2013. Veel enne aasta lõppu peaks Venemaa saama oma relvastusse ka kolmanda Borei-klassi laeva Vladimir Monomahh, mis on praegu katsetamisel.

Aleksandr Nevski teostas esimese Bulava-katsetuse 2013. aasta 6. septembril, ent see nurjus. Bulavat on katsetatud kokku 21 korral, neist kaheksa korda ebaõnnestunult. Viimane ja ühtlasi õnnestunud katsetus toimus 2014. aasta 29. oktoobril Juri Dolgoruki pardalt Barentsi meres. Bulavad peaksid moodustama aastail 2040-2045 Venemaa strateegiliste tuumajõudude tuumiku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles