Väike-Maarja kiriku toetuskontserdist kujunes kohalik laulupidu

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormist räsitud Väike-Maarja kiriku toetuseks on inimesed kokku annetanud üle 150 000 krooni, kuid uue tornikiivri ehitamiseks on puudu veel miljonid.
Tormist räsitud Väike-Maarja kiriku toetuseks on inimesed kokku annetanud üle 150 000 krooni, kuid uue tornikiivri ehitamiseks on puudu veel miljonid. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Väike-Maarja kiriku toetuseks korraldatud heategevuskontserdist kujunes eile Ebavere laululaval kohalik laulupidu, millega koguti tormis kahjustada saanud jumalakoja taastamise toetuseks ligi 40 000 krooni.

EELK Väike-Maarja kiriku koguduse juhatuse esimehe Heli-Liivia Kompi sõnul ei ole Ebavere laululava sellist rahvasumma varem näinud. Täpset arvu on tema sõnul raske öelda, kuid hinnanguliselt külastas Eda-Ines Etti kontserti ligi 2700 inimest.

«See oli nagu meie väike laulupidu. Enamasti oli kohal kaugema kandi rahvast. Oma valla inimesed tunned ikka ära, aga siin oli palju inimesi Rakverest ja Tallinnast,» meenutas Komp.

Kontserdipaigas olnud annetuskastidesse poetasid pidulised augustitormis tornikiivri kaotanud Väike-Maarja kiriku toetuseks kokku 40 000 krooni. Üritusele oli küll välja kuulutatud ka 25-kroonine pilet, kuid Kompi sõnul pileteid lõpuks nii palju ei müüdud, kui rahvast peol oli ning annetusi sai teha korjanduskastidesse.  Kuidas kogutud summat täpsemalt kasutatakse, seda otsustab Kompi sõnul vallavalitsus.

Väike-Maarja vallavanema Urmas Tamme sõnul kasutatakse kogutud annetusi üldiste tornikiivri taastamise töödeks. Tamme sõnul on vallavalitsuses küpsenud veel mõtteid ja plaane üritusteks, millega kiriku toetuseks raha koguda.

«Ma olen kõigile annetajatele väga tänulik. Kõigil on praegu raske ja see, et annetusi hakkas laekuma nii kiiresti, see oli minu jaoks meeldiv üllatus,» lisas Tamm.

Lisaks kontserdile on ligi 200 annetajat toetanud kiriku taastamist kiriku arveldusarvele ligi 111 000 krooniga. Jätkuvalt on avatud EELK Väike-Maarja koguduse arveldusarve nr 221050284862 Swedpankis, kuhu  inimesed saavad teha annetusi kiriku tornikiivri, katuse ja leinamaja taastamiseks.

Kompi sõnul ei ole praeguseks veel nii kaugele jõutud, et selgunud oleks riigipoolne toetus kiriku taastamiseks. Hinnanguliselt läheks kirikule uue tornikiivri ehitamine maksma umbes 2,4 miljonit krooni.

Komp lisas, et hetkel käivad veel eelehitustööd ning kui need valmis saavad, tuleb koos muinsuskaitsega otsustada, mis on järgmine samm. «Kui raha leitakse, siis saame ehk tornikiivri ka, kui mitte, siis me võime jääda mõneks ajaks sellisesse olukorda,» lisas Komp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles