Astronoomidel õnnestus näha kosmilist «vulkaanipurset»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Messier 87 galaktika
Messier 87 galaktika Foto: SCANPIX

USA astronoomidel õnnestus näha Chandra röntgenobservatooriumi abil ebatavalist kosmilist fenomeni.

Teadlaste sõnul oli selle kosmilise «vulkaanipurske» puhul tegemist suure musta augu ja jahtunud gaasi poolt tekitatud plahvatusega, kirjutab The Telegraph.

Plahvatus liikus läbi massiivse Messier 87 (M87) galaktika, mis asub Maast rohkem kui 50 miljoni valgusaasta kaugusel.

Üks valgusaasta on umbes 9,4 triljonit kilomeetrit.

Uurijate sõnul oli must auk see, mis tekitas galaktilise «supervulkaani purske», takistades sadade miljonite uute tähtede sündi.

Tavapäraselt tekivad galaktikates tähed ülikuuma gaasi jahtudes, kuid siinsel juhtumil suur plahvatus katkestas selle protsessi.

USA kosmoseagentuuri NASA teadlased võrdlesid seda kosmilist purset Islandi kuulsa Eyjafjallajökulli liustiku vulkaani purskega. See vulkaan saatis atmosfääri suures koguses tuhka ja kivimeid, tekitades lennuliikluses kaose.

M 87 galaktika ümber on röntgenkiiri emiteeriv kuum gaas. Kui see gaas jahtub, siis liigub see galaktika keskme suunas. Üha kiiremini jahtuva gaasi mõjul hakkavad tekkima uued tähed.

«M 87 galaktikas toimunut saab võrrelda vulkaanipurskega. Must augu lähistel tekkinud energiaosakesed liikusid läbi röntgenkiiri emiteeriva suure elliptilise galaktika, liikudes koos M87 keskel oleva gaasiga ülespoole. See on umbes sama kui Maal kuumad vulkaanilised gaasid kerkivad atmosfääri koos tumedate tuhapilvedega,» selgitasid uurijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles