President ja Eesti Keele Instituut kuulutasid välja sõnause ehk sõnavõistluse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Peeter Langovits

President Toomas Hendrik Ilves kutsus taasiseseisvumispäeval inimesi üles osalema sõnavõistlusel, et leida uusi sõnu tähistamaks riigi ja ühiskonnaga seotud mõisteid.

Ilvese sõnul peaksid uued sõnad tähistama mõisteid, millega me muutunud elus üha rohkem kokku puutume, kuid mille tähistamiseks häid keelendeid seni pole.

«Tänavu, meie suure sõnalooja Johannes Aaviku 130. juubelisünnipäeva aastal, võiksime ühiselt, koos rahvaga rajada talle monumendi. Ja mis oleks selleks sobivam, kui luua uusi sõnu, uusi keelendeid,» rääkis president.

Välja on pakutud 11 mõistet, mille tähistamiseks eesti keeles sobivat sõna praegu pole, või on ainult keerukas sõnaühend või võõrsõna, või tekitab segadust olemasoleva sõna mitmetähenduslikkus. Iga võistleja saab välja pakkuda ka ühe uue enda mõiste.

Näiteks otsitakse uusi sünonüüme sõnadele poliitika, kolmas sektor, direktiiv, infrastruktuur, humanitaarabi ja avalik-õiguslik.

Presidendi sõnul seisid rahvas ja loominguline eliit okupatsiooniaastatel ringkaitses emakeele säilimise eest ning nõu, jõu ja kavalusega hoiti eestikeelset haridust, teatrit ja ajakirjandust.

«Nüüd, võõra võimusurve kadumise järel, peaaegu 20 aasta vältel, oleme seevastu lasknud oma keelel muutuda paljuski omasoodu. Oleme sageli võtnud üle muukeelseid sõnu, et täita neid lünki, mida vahepealne mahajäämus meie keelde on tekitanud. Need toored laenud on sageli segased ja võõrad, nad ei kajasta asjade sisulist olemust või teevad seda ebatäpselt,» märkis Ilves.

Sõnapakkumisi saab saata võistluse kodulehelt www.sonavoistlus.ee, e-kirjaga sonavoistlus@sonavoistlus.ee ja tavaposti teel (Eesti Keele Instituut, Roosikrantsi 6, 10119 Tallinn, märgusõna «Sõnavõistlus») hiljemalt 4. oktoobriks 2010 (k.a postitempli kuupäev).

Võistlust korraldab Eesti Keele Instituut koostöös presidendi kantseleiga.

Presidendi sõnavõistluse nimetus «sõnaus» pärineb Wiedemanni eesti-saksa sõnaraamatust ning tähendab kas koosolekut, arutelu, läbirääkimist või võlumist ja nõidumist. Korraldajate meelest sobis see võistluse nimetuseks, kuna see sisaldab nii arutelu kui ka sümboolselt uute sõnade väljavõlumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles