Konflikt Balti riikides tõmbaks kaasa ka Soome ja Rootsi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO hävitajad tuvastasid õhupiiri rikkunud luurelennuki.
NATO hävitajad tuvastasid õhupiiri rikkunud luurelennuki. Foto: SCANPIX

Soome uudisteagentuuri STT intervjueeritud asjatundjate hinnangul oleks Soomel ja Rootsil äärmiselt raske kõrvale jääda, kui Balti riikides puhkeks konflikt.

Ukraina kriisiga seoses aina pingelisemaks muutuv Venemaa ja Lääneriikide vastasseis on tõstnud Balti riikide kaitse NATO murede etteotsa. Eesti, Läti ja Leedu kaitse puudutab peale USA ja NATO ühel või teisel moel ka kõiki Läänemere äärseid riike.

Baltimaade naabruses asuvate riikide õhuruumi ja merealade strateegiline tähtsus veaks Soome ja Rootsi pea vältimatult kaasa. Soome ja Rootsi on NATO lähedased partnerid, kuid formaalne sidumatus raskendab siiski NATO vaatenurgast Baltimaade kaitse planeerimist.

«Ma ei ütleks, et see on NATO jaoks suur probleem, kuid kahtlemata muudab see asju keerulisemaks,» ütles Washingtoni uurimisasutuse Atlantic Council esindaja Magnus Nordenman.

Soome ja Rootsi on Euroopa Liidu riikidena heakskiidu andnud Lissaboni lepingule, mis nõuab liikmesriikidelt rünnaku sihtmärgiks langenud liikmesriigi aitamist. Soome seadusandlus ei võimalda praegusel hetkel siiski sõjalise abi andmist.

«Küsimus on, et kas Soome võib jääda - juba praeguseks sõlmitud Euroopa Liidu lepingutega - neutraalseks olukorra pingestumisel Baltimaades,» märkis Mika Aaltola Soome Välispoliitika Instituudist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles