Paavst Franciscus sarjas Vatikani bürokraatiat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus 22. detsembril Paulus VI saalis Vatikanis.
Paavst Franciscus 22. detsembril Paulus VI saalis Vatikanis. Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus kritiseeris esmaspäevases jõulutervituses teravalt Vatikani bürokraatiat, mida tema sõnul iseloomustab «võimuiha teiste arvel, silmakirjalik topeltelu ja vaimne Alzheimer, mis on pannud ametnikud unustama, et nad peaksid olema rõõmsad jumalainimesed».

Paavsti jõulutervitus Vatikani juhtivatele kardinalile, piiskoppidele ja preestritele oli heade soovide asemel kainestav meeldetuletus kuuria vaevustest, millest paranemiseks kirikupea lootust avaldas. Franciscuse sõnul vohavad Vatikanis «eksistentsiaalne skisofreenia, sotsiaalne ekshibitsionism, vaimne Alzheimeri tõbi ja võimuiha, mille tõttu orkester ei pea viisi».

Paavst hoiatas ahnuse, egoismi ja inimeste eest, «kes peavad ennast surematuks». Kirikupea taunis «klatšiterrorismi, mis võib tappa külmavereliselt meie kolleegide ja vendade maine», «kildkondi, mis orjastavad oma liikmed ja muutuvad keha harmooniat ohustavaks vähktõveks» ning võimupatoloogiast, mis sunnib jahtima võimu iga hinna eest, isegi kui see tähendab teiste avalikku laimamist.

Esimene ladina-ameeriklasest paavst Franciscus, kes pole kunagi töötanud Vatikani kuurias, on ka varem kritiseerinud kirikuriigis valitsevat karjerismi ja võimuintriige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles