Ilves: kas Saksamaa on valmis võtma julgeolekupoliitiliselt suuremat vastutust?

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joachim Gauck ja Toomas Hendrik Ilves.
Joachim Gauck ja Toomas Hendrik Ilves. Foto: Erik Peinar / Välisministeerium

President Toomas Hendrik Ilves arutles aastalõpuintervjuus selle üle, kas Saksamaa on valmis võtma Euroopas julgeolekupoliitiliselt suuremat vastutust või mitte.

«Saksamaa on ka teinud sel aastal läbi suuri muutusi, nende lähenemine oli sinnamaani kogu aeg, et mida tihedamad sidemed Venemaaga, seda suurem meie mõju, seda rohkem suudame me Venemaad tõmmata euroopalikku väärtussüsteemi ja käitumine muutub,» meenutas riigipea Eesti Televisioonile antud intervjuus.

«Kui jälgida kantsler Angela Merkeli avaldusi viimase 12 kuu jooksul, siis me näeme järk-järgult suuremat frustratsiooni, jäigemat liini, nii et Saksamaa puhul on oluline küsimus, kas ta on valmis võtma välis- ja julgeolekupoliitiliselt suuremat vastutust?» arutles Ilves.

«See on Saksamaal väga hell teema, aga siiamaani on Saksamaa mänginud välis- ja julgeolekupoliitikas väiksemat rolli kui majanduses, ometi on need kõik omavahel seotud,» tõdes president.

«President Joachim Gauckil oli üks olulisemaid kõnesid selle aasta alguses Müncheni julgeolekufoorumil, kus ta ütles, et Saksamaa peab võtma suuremat vastutust maailmas toimuva eest, et need ajad on möödas, kus öeldakse, et meil oli nii halb ajalugu, et me ei saa siin midagi teha,» rääkis Toomas Hendrik Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles