President: Eesti ei vaja restarti, vaid paremat operatsioonisüsteemi

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves Tartu Ülikooli aulas loengut pidamas.
President Toomas Hendrik Ilves Tartu Ülikooli aulas loengut pidamas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eestil ei ole vaja dramaatilist taaskäivitust uue põhiseadusega, vaid olemasoleva seadusloome ja seaduste rakendamise parandamist, leiab president Toomas Hendrik Ilves ETV-le antud aastalõpuintervjuus.

«Ma usun, et meil tuleb kõvasti oma operatsioonisüsteemi parandada, restart ilma uue operatsioonisüsteemita on suhteliselt mõttetu – sa saad tagasi selle, mis sul oli varem,» leidis Ilves aastalõpuintervjuus vastuseks küsimusele, kas Eesti vajab restarti.

«Ühiskonna tarkvara on seadusandlus,» ütles riigipea, kelle sõnul on see operatsioonisüsteem meie põhiseadus ja seadused, mida peaks kindlasti hakkama paremaks sättima.

«On väga selge, et meie seadusloome protsess jätab praegu väga sageli mulje, et me toodame asju lihtsalt selleks, et toota, selmet mõelda, miks me seda teeme, miks me teeme ümber seda, mis on juba olemas, seadused on sageli – seetõttu, et nad tulevad nii kiiresti – väga madala kvaliteediga,» tõdes riigipea.

«Minu ametiajal oli võib-olla kõige kuulsam liiklusseadus, millel oli kaks eraldi jõustumiskuupäeva selles ühes ja samas seaduses, no ma lükkasin selle seaduse tagasi, aga me peaksime palju rohkem mõtlema sellele, milliseid seadusi me vajame ja milliseid me ei vaja,» rääkis Ilves.

«See restart – ma ei saa sellest metafoorist aru, ma saan aru sellest, et me saame parandada oma operatsioonisüsteemi, aga teha täiesti uus tähendaks täiesti uue põhiseaduse tegemist, ma usun, et Eesti põhiseadus on päris hea, sest kui me vaatame, kus me oleme ja vaatame end kui edukamat kommunismist väljunud riiki, siis meie põhiseadus, mis sätestab parlamentaarset demokraatiat, on päris hästi toime tolnud,» kinnitas president.

«On kaitsnud inimõigusi, selles on võimude lahusus, õiguskord, õigusriik; restart on vale sõna täielikult, meil on vaja seda süsteemi parandada, parandada seaduste rakendamist,» leidis president Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles