Verise minevikuga mees ihkab uuesti vabadusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuno Põdra (paremal) koos teda saatva politseinikuga eile Harju maakohtus, kus ta taotleb hoolimata paljudest distsipliinirikkumistest ennetähtaegset vanglast vabastamist.
Uuno Põdra (paremal) koos teda saatva politseinikuga eile Harju maakohtus, kus ta taotleb hoolimata paljudest distsipliinirikkumistest ennetähtaegset vanglast vabastamist. Foto: Tiiu Põld

1995. aastal Tallinnas Mardi tänaval oma kodus ühe naise tapnud ja kaks naist vägistanud Uuno Põdra (37) ütles eilsel kohtuistungil vaikselt: «Panin toime väga kahetsusväärsed teod.»


See oli Põdra vastus Harju maakohtu kohtuniku Anne Ennoki küsimusele, mida mees ise oma kunagistest kuritegudest arvab. Seejuures ei nimetanud Põdra end ei sadistiks ega maniakiks, kuigi aastaid tagasi teda üksnes nii tituleeritigi.

«Mis sundis teid neid kuritegusid sooritama?» jätkas kohtunik Ennok.

«Ei oska öelda. Elus olid siis teised väljavaated,» vastas Põdra ja peitis fotokaamera eest oma piklikku nägu ning kummaliselt lähestikku asetsevaid silmi. Just need ning ühele vasaku käe sõrmele tätoveeritud arv «1971» olid Põdra tundemärgid, mis sööbisid tema kahe ohvri mällu. Igaveseks.

Kolmas ohver – Katrin Buht vaikib. Tema laiba mähkis Põdra põrandavaipa, siis kilesse ja mattis oma kodumaja Mardi tänav 10 keldrisse.

Tööd ei pelga

Eile toodi käeraudades Põdra kohtusaali, et arutada tema vabastamistaotlust. Tosin aastat ja mitu kuud peale on Põdral oma võigaste kuritegude eest kantud. Istuda on veel paar aastat, enne kui talle mõistetud viisteist aastat täis saab.

«Mis tööd te vabaduses tegema hakkate?» päris kohtunik.
«Tööd ma ei pelga – mul on autoremondilukksepa paberid, vanglas käisin elektrikute kursusel...» üritas Põdra endast head muljet jätta.
«Mida kasulikku te olete nende aastate jooksul vanglas teinud?»
«Koolis käisin, kursustel käisin...» rääkis Põdra.
«Haridust on teil 9 klassi. Nende aastate jooksul oleksite võinud kolm korda ülikooli lõpetada,» lausus kohtunik.
«Seda küll,» oli Põdra päri.

Põdra kaitseks esines kohtus kriminaalhooldusametnik Kersti Pruuli. Tema sõnul on Põdral vabaduses toetav võrgustik – abikaasa, laps, elukoht Erika tänav 11 kahetoalises korteris, töökoht. «Põdral on kõik tingimused, mis aitavad kaasa tema taasühiskonnastumisele,» oli Pruuli Põdra vabastamise poolt.

Kriminaalhooldajaga sama meelt oli ka prokurör Egon Oja. Kuigi eelmisel aastal, kui Põdra samuti kippus vabadusse, jättis kohus taotluse rahuldamata. Siis oli ta hingel paarkümmend vangladistsipliini rikkumist. Seegi kord polnud Põdra patust puhas.

Rohkelt rikkumisi

Prokurör Oja leidis toimikust, et Põdra tegi jaanuaris 2008 vales kohas suitsu, aprillis tahtis sööklast vorsti välja viia ja on olnud ka narkojoobes. Põdra võttis kaks pattu omaks, kolmanda veeretas narkomaanidest kambrikaaslaste kaela. Et tema võttis nende sahtlist enda teada palavikualandajat, aga eksis ravimiga.

Tosin aastat tagasi mängis Põdra kinnisvaramaaklerit. Ta helistas naistele, kes otsisid lehekuulutuste kaudu korterit või töökohta. Tavaliselt kutsus ta ohvrid oma Mardi tänava koju, kus võttis neilt vabaduse, röövis nad paljaks ning vägistas.

Mõnda aega töötas Põdra ka ehtsas maaklerifirmas. Siis käis ta inimeste kodudes nende vara hindamas, paar päeva hiljem aga sealsamas kalleid asju röövimas. Kokku on Põdra hingel kaksteist korterivargust, lisaks kelmused ja dokumentide võltsimine.

Kas Põdra kahel ellujäänud ohvril on risk sattuda sel sügisel Tallinna tänavatel ninapidi kokku neid ahistanud maniakiga, selgub 4. septembril, mil kohus otsustab Põdra edasise saatuse.

Sünge minevik

• Uuno Põdra leidis ohvrid teeseldes, et on kinnisvaramaakler. Kuulutuse peale kohale tulnud ohvrid kutsus ta oma koju, röövis paljaks ja vägistas. Kuritegude toimepaneku ajal oli ta 23-aastane.
• Katrin Buhti ema Margarita Kungla nõudis kunagistel kohtuistungitel oma tütre mõrtsukale Põdrale üksnes surma, öeldes: «Põdra on piiritult ohtlik kaasinimestele.»
• Tallinna ringkonnakohtus süüdistaja rollis olnud Andres Ülviste iseloomustas aga Põdrat omal ajal nii: «Põdra on kombinatsioon röövmõrtsukast, seksuaalmaniakist ja kelmist. Tema tegevus oli äärmiselt ohtlik. Sellist inimest ei saa parandada vabadusekaotusega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles