Saksamaa keelab Facebookis luuramise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa siseminister Thomas de Maiziere (CDU).
Saksamaa siseminister Thomas de Maiziere (CDU). Foto: SCANPIX

Viimasel ajal on järjest enam kuulda juhtumitest, kus töötaja kaotab oma töö või ei saa soovitud töökohta seetõttu, et tööandja on Facebooki sotsiaalvõrgustikus tema kohta midagi sobimatut leidnud.

Saksamaal aga lahendab selle küsimuse plaanitav seadusemuudatus, mis keelab tööandjal nuhkida tööotsija privaatsetes postitustes, vahendab uudisteagentuur AP.

Töötaja andmekaitse seaduseelnõud esitles täna siseminister Thomas de Maiziere.

Uus seaduseelnõu on reaktsiooniks ettevõtete tegevusele, mis kahjustab töötaja huve. Juhtumid, kus tööandja loeb töötaja e-kirju või filmib müügitöötajate tegevust kohvipauside ajal, on ajanud Saksamaa avalikkuse tagajalgadele ning uuest seadusest loodetakse probleemile lahendust.

Siseminister tunnistas, et osa uusi regulatsioone võib olla raske sätestada ning tekitada parlamendis lahkarvamusi. Näiteks võivad tööandjad ka edaspidi internetis töötaja kohta taustainfot otsida ning kogu materjali, mis on avalik, võib vabalt kasutada. Vastukaaluks on aga ebaseaduslik lisada tööotsija Facebookis sõbraks, et tema isiklikke andmeid vaadata.

Probleemiks võib aga tulevikus osutuda tõestamine, kas töötaja jäi kohast ilma just Facebookis oleva isikliku informatsiooni tõttu või mingil muul põhjusel.

Tööandja, kes seaduse vastu eksib, võib tulevikus saada kuni 300 000 euro (üle 4,6 miljoni Eesti krooni) suuruse trahvi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles