Leping soomukite ostmiseks sõlmitakse lähinädalatel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe soomukite kolonn.
Kaitseväe soomukite kolonn. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti sõlmib lähinädalatel Hollandiga lepingu Sisu XA-188 tüüpi soomukite ostmiseks.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Peeter Kuimet ütles BNS-ile, et Eesti ostab Hollandilt «üle 80 Sisu XA-188 tüüpi soomuki», ostetavate soomukite täpset numbrit ei soovinud ta välja öelda. Eesti ostab Hollandilt nii jalaväe- kui ka meditsiinisoomukeid ning juhtimispunktidena kasutatavaid masinaid.

Eesti maksab Hollandile soomukite eest vastavalt tarnetele aastatel 2011-2015 kokku üle 300 miljoni krooni.

Soomukeid on kavas kasutama hakata nii Eestis kui ka välismissioonidel. Esimesed soomukid peaks Eesti kätte saama veel tänavu, neid hakkab kasutama Afganistanis teeniv jalaväekompanii.

Tõenäoliselt arutab valitsus tehingut veel sel neljapäeval kabinetiistungil.

Praegu kasutab kaitsevägi Pasi soomukeid, mille ametlik nimi on Sisu XA-180EST. Sisu XA-188 on sama soomuki moodsam variant. Võrreldes praegu kaitseväe kasutuses olevate soomukitega on uutel soomukitel paksem ja seega paremat kaitset pakkuv soomus, võimsam mootor ning parem siseruum.

2004. aastal maksis Eesti 60 soomuki eest 112 655 miljonit krooni ning soomukite ümberehitus läks maksma 68,2 miljonit krooni. Ostetud soomukitest on praegu kasutusel 58.

Eesti soovis kahe aasta eest hankida Soomelt veel soomukeid, kuid tehing ei õnnestunud, kuna hind oli liiga kõrge, soomlased olid nõus soomukeid vaid liisima ning ei olnud nõus nende kasutamisega Afganistanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles