California kohus lubab agentidel salaja autosid jälitada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GPS-seade
GPS-seade Foto: SCANPIX

California apellatsioonikohus lubas õiguskaitseametnikel salaja ilma volituseta jälitatavate autode külge panna GPS-seadmed, mis võimaldavad kahtlusalustel silma peal hoida.

Kolm aastat tagasi kinnitasid narkokauplejaid jälitava agentuuri (DEA) agendid Oregonis salaja navigatsiooniseadme GPSi ühe kahtlustatava Juan Pineda-Moreno auto külge. Kui Pineda-Moreno vahistati, oli üheks tõendiks just nimelt GPSi abil saadud andmestik. Seetõttu mõisteti mees lõpuks ka süüdi, vahendab CNN.

Hiljem kaebas süüdimõistetu otsuse edasi, süüdistades agente salaja tema auto jälitamises.

«Nad läksid tema omandi juurde mitu korda keset ööd ilma tema loata ja teavitamiseta,» ütles Pineda-Moreno advokaat Harrison Latto.

Kohus lükkas kaebuse kaks korda tagasi. Latto sõnul tähendab selline otsus, et agendid võivad salaja jälitada autosid.

Ilmselt kaevatakse kohtuotsus veel edasi ning see võib ekspertide sõnul jõuda ka USA ülemkohtuni.

«Kui kohus lubab politseil infot ilma volituseta koguda, siis võib politsei jälitusseadmed panna iga inimese autole, ilma et nad seda kunagi põhjendama peaksid,» ütles elektroonilise privaatsuse infokeskuse tegevjuht Marc Rotenberg nördinult.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles