Leht: Vene allveelaevad on Atlandil aktiviseerunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Akula-klassi ründeallveelaeva Samara meeskond paraadil Vladivostoki sadamas tänavu juulis.
Venemaa Akula-klassi ründeallveelaeva Samara meeskond paraadil Vladivostoki sadamas tänavu juulis. Foto: SCANPIX

Venemaa allveelaevad liiguvad Atlandi ookeanil sama aktiivselt kui külma sõja lõpuaastatel, kirjutab The Daily Telegraph.

Ajaleht teatab viitega anonüümsetele allikatele Briti mereväes, et Ühendkuningriigi allveelaevad pole üle 20 aasta nii sageli Vene aluseid kohanud kui praegu.

Vene allveelaevade tegutsemise aktiivsus on Põhja-Atlandil ajalehe väitel samal tasemel, mis N. Liidu alustel 1987. aastal. Anonüümsust palunud kõrge mereväeohvitseri sõnul peavad USA, Briti ja Prantsusmaa seal Venemaa allveelaevadega külma sõja aegu meenutavat peitusemängu.

Brittide jaoks on eriti murettekitav millalgi viimase kuue kuu jooksul vähemalt üks kord toimunud intsident, kus Vene Akula-klassi ründeallveelaev üritas Põhja-Atlandil jälitada Tridenti tuumarakette kandvat Briti allveelaeva Vanguard ja salvestada selle sõukruvi tehtavat ainulaadset häält. Vahejuhtumit hoiti seni saladuses.

Juhul kui venelastel õnnestus Vanguardi akustiline profiil salvestada, teeb see Vene alustel Briti tuumaallveelaevade leidmise märksa lihtsamaks. See omakorda õõnestab Tridentit kandvate laevade tuumaheidutuse eesmärki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles