Järva-Jaanis sai näha isetehtud sõidukeid

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järva-Jaani vanatehnika varjupaik.
Järva-Jaani vanatehnika varjupaik. Foto: Merili Nikkolo

Tehnikahuvilised kogunesid kahepäevasele kokkutulekule Järva-Jaani, et Eestis valmistatud ja isetehtud sõidukeid uudistada.

Et Nõukogude suurtehastes valmistatud tehnika sageli kodumajapidamisse ei sobinud, tuli eesti mehel hakata ise põlve otsas masinaid ehitama, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Järva-Jaani oli toodud 1953. aastal Raplamaal valmistatud traktor, mis 1990. aastatel bensiinikriisi ajal oli ümber tehtud puugaasi generaatori peale, ja Tartu autoremonditehases Tartu pesumajale valmistatud autobuss

Autode masstootmisest pole Eesti puhul just palju rääkida, kuid esimese iseseisvusaja jalgrattatööstus oli nähtus omaette, sest näiteks kolmekümnendate lõpul oli Eestis viis suuremat jalgrattatehast.

«Selle ürituse kaudu me soovime tunnustada kõiki neid mehi ja ka naisi, kes on andnud endast väga palju selleks, et Eesti tehnikakultuur säiliks, saaks edasi kanduda, ja ka meie lapselapsedki saaks kunagi teada ja näha neid sõidukeid, mis on nende vanemad ja vanavanemad kunagi raskete aegade kiuste ise on valmistanud,» rääkis kokkutuleku korraldaja Tuve Kärner.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles