Saksa poliitikud nahutavad «juudivaenulikku» pankurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Thilo Sarrazin
Thilo Sarrazin Foto: SCANPIX

Saksa tipp-poliitikud kritiseerisid täna riigi keskpanga kõrget ametnikku järjekordse vastuolulise sõnavõtu eest juutide kohta.

Bundesbanki kuueliikmelisse juhtkonda kuuluv Thilo Sarrazin ütles nädalalehele Welt am Sonntag: «Kõikidel juutidel on teatud geen, baskidel on oma geenid, mis neid teistest eristavad.»

Lisaks ei suuda või ei taha moslemitest immigrandid Saksamaal tema hinnangul ühiskonnaga lõimuda.

Välisminister Guido Westerwelle mõistis Sarrazini sõnavõtu hukka, öeldes Bild am Sonntagile, et rassismi või antisemitismi propageerivatel kommentaaridel ei ole poliitilises debatis kohta.

Kaitseminister Karl-Theodor zu Guttenberg ütles samale lehele: «Igal provokatsioonil on piirid... Sarrazin on kahtlemata nendest piiridest üle astunud.»

65-aastast pankurit, kes reklaamib oma homme ilmuvat uut raamatut, kritiseerisid ka kantsler Angela Merkeli pressiesindaja ning juudi ja türgi kogukonna esindajad.

Sarrazin on ka varem rassi ja sisserändajate teemal Saksa ajalehtede esikülgedele jõudnud. Oktoobris teatas ta, et türklased vallutavad Saksamaa samamoodi nagu albaanlased vallutasid Kosovo – kõrgema sündimusega.

«Ma oleks õnnelik, kui nende asemel oleksid Ida-Euroopa juudid, kelle intelligents on 15 protsenti kõrgem kui Saksa rahval,» lisas Sarrazin.

Näiteks pealinnas Berliinis elab tema arvates üha rohkem araablasi ja türklasi, kes ei suuda teha muud peale puu- ja aedviljade müümise. «See on tõsi ka suure osa Saksa alamklassi kohta,» lisas Sarrazin oktoobris.

Sotsiaaldemokraatide ridadesse kuuluv pankur ütleb tänases intervjuus Welt am Sonntagile, et ta pole rassist. Ehkki korduvalt on nõutud tema tagasiastumist, on Sarrazin endiselt ametis. Siiski on talt mõned ametikohustused ära võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles