Kopter aitas päästa metsas ekselnud eaka naise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalve lennusalga helikopteri abil päästeti nädalavahetusel kaks metsaeksinut.
Piirivalve lennusalga helikopteri abil päästeti nädalavahetusel kaks metsaeksinut. Foto: Toomas Huik

Kodust paari kilomeetri kaugusel ekselnud 82-aastane Võrumaa naine leiti piirivalve lennusalga kopteri abil eile varahommikul, mil vanaproua oli üle elanud 12-tunnise eksirännaku. Pühapäeval aitas kopter leida ka eksinud 13-aastast poissi.


82-aastane naine astus oma Vastseliina vallas Kornitsa külas asuvast koduuksest välja esmaspäeva õhtul kella 17 paiku. Kuna ta ei jõudnud koju mitme tunni jooksul ning väljas hakkas hämarduma, otsustas mees teda autoga otsima minna.

Kuna sellest kasu ei olnud, teatas otsija kell 21 hädalisest politseile. Naist läksid otsima koerajuht koos koeraga, kohalik konstaabel ja kaks politseipatrulli, kuid kuna väljas oli juba liiga pime, ei õnnestunud ka politseinikel naist leida.

Seejärel jäi loota vaid kopterile. Lõuna politseiprefektuur edastas piirivalve lennusalgale abipalve kesköö paiku ning pärast seda startis Harjumaalt Ämari lennubaasist Võrumaale otsinguoperatsioonile helikopteri Robinson R44 meeskond.

Õhuväelased leidsid naise kõrvaliselt metsateelt pärast kahe tunni pikkust otsingut ning juhatasid politseinikud eaka naise juurde. Kodust paari kilomeetri kaugusel asunud naine toimetati haiglasse tervisekontrolli.

Otsinguoperatsiooni teostasid piloot leitnant Valmar Vingisaar ning operaator-vaatleja veebel Lauri Tooding.

«Ainulaadseks tegi operatsiooni asjaolu, et otsingut teostati pimedas ja ainult infrapunakaameraga (soojuskaamera – toim),» ütles kopteri piloot leitnant Vingisaar. Operatsioon kestis koos kohale- ja tagasilennuga kokku 5,5 tundi.

Viimase nelja päeva jooksul on seenerikkas Lõuna-Eestis olnud kokku kolm tõsisemat eksimisjuhtumit. Laupäeva õhtul kella 20.20 ajal sai Lõuna politseiprefektuur teate, et Viljandimaal Alam-Pedja looduskaitsealal läks seenelkäigul kaduma 13-aastane poiss.

Poiss oli seenel koos ema ja teiste sugulastega, mobiili poisil metsas kaasas ei olnud. Poisi ema teatas politseile, et tegemist on rahuliku loomuga noormehega, kes ei satu kergelt paanikasse ja oskab looduses käituda.

Esmalt alustas otsinguid koerajuht koos koeraga. Kui kell oli saanud juba pool kaks öösel ja otsing tulemust ei andnud, paluti appi helikopter. Enne kopteri saabumist aitas poissi otsida ka lennuk ja kopter alustas tööd pool neli varahommikul.

Kell oli 8.15 pühapäeva hommikul, kooliaasta alguseni oli jäänud kõigest üks ööpäev, aga poiss oli veel leidmata. Helikopter lahkus tankimiseks, kuid lubas vajaduse korral tagasi pöörduda.

Kella 10 ajal palus politsei maastikuotsinguks appi Kaitseliidu Sakala malevat ning Punase Risti vabatahtlikke. Otsinguid alustasid kuus politseinikku ja kaks vabatahtlikku, kellega liitusid neli kohalikku jahimeest kahe paadiga.

Kell 11.15 paluti piirivalve lennusalgalt taas kopterit appi, kell 12.20 alustasid maastikuotsinguid 17 vabatahtlikku ja kaitseliitlast.

Möödusid veel ärevad 45 minutit, kui helistati poisi emale, et poiss on Kolga-Jaani vallas Taganurga külas ühes talus. Selgus, et poiss oli liikunud piki Põltsamaa jõe kallast vastuvoolu umbes 12 kilomeetrit, märganud siis üle jõe üht talu ning otsustas üle jõe tallu ujuda. Öö veetis poiss metsas ja liikus pidevalt edasi.

Pühapäeval jäi Põlvamaal seenelkäiguga hilja peale 35-aastane mees, kes teatas kell 22.50 ise oma kaotsiminekust politseisse. Seenelkäiguga alustas ta õhtul kell 20, ja kuna oli ilus ilm, siis ei osanud ta arvata, et väljas nii ruttu pimedaks läheb. Mees leiti poole kahe ajal öösel, tal tuvastati keskmine joove ning politseinikud toimetasid ta koju.

Infrapunakaamera

•    Kaamera töö ulatus oleneb ilmast ja maastikust, 1,5x zoomiga märkab kaamera inimest 875 meetri ja tuvastab 175 meetri kauguselt. 6x zoomiga märkab kaamera inimest 3500 meetri ja tuvastab 700 meetri kauguselt.
•    Otsingulennul metsa kohal otsib kaamera inimest 300 meetri ja päeval 150 meetri laiuselt ribalt. Vihm ei vähenda oluliselt kaamera efektiivsust, pigem teevad seda kuum ilm ja päike.
•    Kopter suudab kaameraga töötada tankimisest tankimiseni ehk ajaliselt 2,5–3 tundi.
Allikas: kaitsejõudude peastaap

---------------------------------------

Metsa kaasa mobiil, kompass ja joogipudel

Et seenel käies liiga hoogu sattudes ikka kodutee üles leida, tuleb kaasa võtta laetud mobiil ja kompass, panna end soojalt riidesse ning jälgida ka loodusemärke.

Lõuna politseiprefektuuri juhtimiskeskuse vanemkomissar Madis Soekarusk toonitas, et esmalt peaks ikkagi meelde tuletama, et sügis on kätte jõudmas ja metsa minnes tuleb end soojalt riidesse panna. Samuti tuleb kindlasti kedagi oma metsa minekust informeerida ning öelda, kuhu ja kui kauaks plaanitakse minna.

«Kindlasti tuleb kaasa võtta laetud mobiiltelefon, ja eksimise hirmu korral kohe helistada numbritel 110 või 112 ja kuulata politsei soovitusi,» ütles Soekarusk. «Kui vähegi võimalik, siis võtke kaasa kompass, millest on väga palju abi.»

Silmas tuleb pidada ka loodusemärke – metsasihid viivad alati kuhugi välja, jõgede voolamise järgi saab samme seada, tuleb suurematele teedele hoida ja tee pealt mitte metsa minna, vaid edasi astuda ja kuhugi välja jõuda.

«Tähtsaim on säilitada rahu ja järgida politsei soovitusi,» pani Soekarusk südamele. «Ja kui minnakse metsa terveks päevaks, siis tuleks kaasa võtta veepudel ja võileib.» (PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles