WHO püüab Ebola tõttu kannatada saanud mainet parandada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Humanitaartöötajad kandmas Sierra Leones Freetownis  Ebola tagajärjel surnut
Humanitaartöötajad kandmas Sierra Leones Freetownis Ebola tagajärjel surnut Foto: SCANPIX

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) püüab Ebola epideemia järgselt oma mainet parandada.

WHO tunnistas, et sai Ebola ulatuslikust levikust liiga hilja aru, mille tõttu kaotati tuhandeid inimelusid, mida oleks saanud säästa, edastab AP.

Maailma Terviseorganisatsiooni juhid pidasid eile nõu abifondi loomiseks, mis tulevikus aitaks efektiivsemalt epideemiatele reageerida ja võimaldab hoida vajalikke humanitaartöötajaid reservis.

Samasugust abifondi soovitati ka 2009. aasta seagripiepideemia järgselt, kuid siis seda ei rakendatud.

WHO tegi kokkuvõtte, et nad ei ole võimelised suuri alasid haaravate epideemiate ja pandeemiate korral piisavalt kiiresti reageerima, kuigi see peaks olema nende esmane ülesanne.

Vaid aasta enne seda kui Lääne-Aafrikas hakkas levima Ebola, kahandati WHO nakkuseennetamise isikkoosseisu nii palju, et saadi aastas hoida kokku viis miljonit eurot.

Eile langetati aga otsus nakkuseennetusega tegelevate töötajate arvu uuesti suurendada.

WHO kuulutas möödunud aasta augustis Lääne-Aafrika osa riike Ebola epideemiapiirkonnaks. Kulus veel viis kuud kui saadi lõplikult aru selle epideemia ulatuslikkusest.

Epideemia jooksul kaotas Ebola tõttu elu 8600 inimest eelkõige Guineas, Libeerias ja Sierra Leones.

Paar juhtumit oli ka Euroopas ja USAs, kuid tegemist olid isikutega, kes said nakkuse Lääne-Aafrikas Ebola piirkonnas töötades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles