Syrizal jääb absoluutsest enamusest napilt puudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Syriza poolehoidjate pidu.
Syriza poolehoidjate pidu. Foto: SCANPIX

Kreeka pühapäevastel üldvalimistel kindla võidu saavutanud vasakerakonnal Syriza jääb parlamendis absoluutsest enamusest napilt puudu.

Kui loetud oli üle 99 protsendi häältest ehk pea kõik valimissedelid, oli Syriza kogunud 36,3 protsenti häältest. See tähendab 300-kohalises parlamendis 149 kohta, enamuseks on aga vaja vähemalt 151.

Teise tulemuse saavutas senine võimupartei, konservatiivne Uus Demokraatia, mida toetas 28 protsenti hääletanutest. See annab konservatiividele 76 kohta parlamendis.

Kolmanda koha eest võitlevad vasaktsentristlik erakond To Potami (Jõgi) ja paremäärmuslik Kuldne Koidik. Mõlemat erakonda on toetanud ligi kuus protsenti valimas käinutest ning nad saavad kumbki 17 kohta parlamendis.

Syrizast saab esimene mõnes Euroopa Liidu liikmesriigis võimule pääsenud kasinusmeetmete vastane erakond. Selle esimehest Alexis Tsiprasest (40) saab Kreeka viimase 150 aasta noorim peaminister.

Ta ütles Ateenas tuhandetele Kreeka lippe lehvitanud poolehoidjatele: «Kreeka jätab katastroofilise kasinuse selja taha.»

Tsipras kordas lubadust avada läbirääkimised riigile antud abipakettide tingimuste üle.

Varem kuulutas ta lõppu laenuandjate troikale (Euroopa Liit, Rahvusvaheline Valuutafond ja Euroopa Keskpank), mis on andnud riigile alates 2010. aastast kaks abipaketti ja nõudnud Kreekalt maksutõuse, kulutuste kärpeid ja struktuurireforme majanduses.

Kreeka esimese abipaketi suuruseks oli 110 miljardit eurot. Kaks aastat hiljem, 2012. aastal, eraldati riigile 130 miljardi euro suurune abipakett ning kustutati erasektori võlgu 100 miljardi euro ulatuses.

«Kreeka uus valitsus on valmis tegema koostööd ning pidama esmakordselt meie peeridega läbirääkimisi õiglase, vastastikku kasuliku ja toimiva lahenduse üle,» lausus Kreeka järgmine peaminister.

EL-i allikas tunnistas pühapäeval, et Kreeka uue valitsusega tuleb abipaketi tingimuste üle uuesti läbi rääkida. «Me ei pääse kõneluste taasavamisest,» lisas ta.

Eurotsooni rahandusministritel on võimalik Kreeka valimistulemusi arutada juba esmaspäevasel kohtumisel.

Tsipras langeb kodumaal kiiresti surve alla täita valimislubadusi, nagu tõsta miinimumpalka ja suurendada vaesemate elanike pensione.

Ta on öelnud, et kavatseb koheselt taotleda 318 miljardile eurole kasvanud Kreeka võlakoorma 50-protsendist vähendamist.

Tõenäoliselt üritab Syriza valitsuskoalitsiooni moodustada kas Euroopa-meelse To Potamiga või rahvuslaste erakonna Sõltumatud Kreeklased.

Pühapäevased ennetähtaegsed parlamendivalimised olid Kreekas viimase viie aasta jooksul juba neljandad. Selle aja jooksul on riigi majandus tõmbunud veerandi võrra kokku ja töötus suurenenud üle 25 protsendi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles