Kokkuhoiuvastane Hispaania partei Podemos tervitas Syriza võitu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokkuhoiuvastase Hispaania partei Podemos poolehoidjad elavad kaasa partei liidri Pablo Iglesiase kõnele.
Kokkuhoiuvastase Hispaania partei Podemos poolehoidjad elavad kaasa partei liidri Pablo Iglesiase kõnele. Foto: SCANPIX

Hispaania kokkuhoiuvastane partei Podemos tervitas Kreeka radikaalse vasakpoolse liitlase Syriza võitu pühapäeval peetud üldvalimistel.

«Lootus on saabumas, hirm on põgenemas. Syriza, Podemos, me võidame,» ütles Podemose liider Pablo Iglesias peatselt pärast Kreeka lävepakuküsitluste tulemuste selgumist, mis näitasid Syriza kindlat edumaad konservatiivse võimupartei Uus Demokraatia ees.

Kui loetud oli enamik häältest, oli Syriza saavutanud 300-liikmelises parlamendis 149 kohta, mis tähendab nappi ilmajäämist absoluutsest enamusest. Uus Demokraatia saab ligikaudu 79 kohta.

«Täna õhtul Kreekas me juba kuuleme seda. Me loodame, et kuuleme peatselt sama asja Hispaanias,» ütles Iglesias Hispaania idaosas Valencias umbes 8000 poolehoidjale. «Me naeratame täna õhtul.»

«Kreeka saab endale tõelise juhi, mitte Saksa kantsleri Angela Merkeli delegaadi, juhi, kes asetab oma riigi ja rahva huvid esikohale,» ütles Podemose esimees hiljem telekanalile Sexta.

«Me kavatseme teha tööd Syriza toetuseks, ent me kavatseme teha tööd ka Hispaanias, võttes arvesse, et siin on tegemist teistsuguse majandusliku ja poliitilise reaalsusega,» lausus Iglesias.

Ta rõhutas Hispaania majanduse suhtelist tähtsust, mis on eurotsooni suuruselt neljas. «Meid ei ähvarda Bundesbank (Saksa keskpank) ja 2015. kujuneb muutuste aastaks,» sõnas Iglesias.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy hoiatas varem pühapäeval valijaid kiusatuse eest toetada Podemost sel aastal peetavatel valimistel.

Rajoy sõnul ei saa hispaanlased mängida vene ruletti enda ja oma laste tulevikuga.

Sarnaselt Syrizaga on Podemos saavutanud märkimisväärse toetuse kokkuhoiuprogrammide vastasena.

Hispaanias peetakse mais kohalikud valimised. Parlamendivalimised toimuvad tõenäoliselt novembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles