KRP: Soomes on müüdud võltsitud kunstiteoseid miljonite eest

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilkka Lammi (1976-2000) taiese võltsing.
Ilkka Lammi (1976-2000) taiese võltsing. Foto: Soome politseiamet

Soome keskkriminaalpolitsei (KRP) kinnitusel on Soomes müüdud võltsitud kunstiteoseid suurtes kogustes, kuritegelikul teel omistatud summa ulatub vähemalt 15 miljoni euroni.

Kunstnike seas, kelle teoseid on võltsitud, on näiteks Ilja Repin (1844-1930) ja Helene Schjerfbeck (1862-1946).

Lisaks neile on võltsitud prantslase Fernard Légeri, venelaste Vassili Kandinsky ja Ivan Šiškini ja soomlaste Ilkka Lammi ja Reidar Särestöniemi teoseid.

KRP uuris kaks aasta erakordselt laiaulatuslikku kunstivõltsingute afääri. Sinna alla mahtuvad kuriteod on erinevaid, kuid loo keskmes on võltsingud ja nendega tehtud tehingud. Oletuste järgi on võltsinguid lisaks Soomes müüdutele ka Rootsis ja tõenäoliselt Prantsusmaal.

Märkimisväärsel hulgal on leitud Vene kunstnike võltsitud teoseid.

Uurimine sai alguse 2013. aasta jaanuaris, kui tekkisid kahtlused, et paar aastat varem oksjonil müüdud prantslase Fernard Légeri maal võib olla võltsitud. Seejärel selgus, et kahjukannatajale oli müüdud võltsitud taieseid alates 2000ndate algusest.

Uurimine laienes kiiresti ja nüüdseks on registreeritud enam kui 80 avaldust kuritegude kohta.      

Põhiosa arvatavatest kuritegudest on pettused, kuid on uuritud ka võimalikku rahapesu, raamatupidamist puudutavaid seadusrikkumisi, võltsinguid.

Arvatavad kuriteod on toimunud üle kogu Soome ja kahtlustatavatena on kuulatud üle 25 inimest.

Politseinikud on viinud läbi hulgaliselt läbiotsimisi, mille käigus on võetud ära arvatavaid võltsinguid ja uuritavate tehingutega seotud materjale.

Soome uurijad on pöördunud õigusabipalvega Eesti, Rootsi, Prantsuse ja Venemaa ametnike poole. Vene ametivõimud pole soomlastele seni veel vastanud.

Rahvusgaleriisse on viidud ligi 250 arvatavat võltsingut, kuid ekspertiisi tulemusi pole sealt veel kõigi kohta saadud.  

Pärast aasta pikkust uurimist tehti kindlaks inimene, kes arvatavasti on valmistanud osa heausksetele müüdud võltsingutest. Tegemist on Lõuna-Soomes elava mehega, kes on süü ka omaks võtnud.

Osade võltsingute autoreid pole aga suudetud kindlaks teha.

Laiaulatuslikku materjali hakkab läbi vaatama Helsingi ringkonnakohus, mis peab seejärel langetama otsuse võimalike süüdistuste esitamisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles