SBU: Mariupoli tulistasid Vene suurtükiväelased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina julgeolekuteenistuse SBU juht Valentõn Nalõvaitšenko.
Ukraina julgeolekuteenistuse SBU juht Valentõn Nalõvaitšenko. Foto: SCANPIX

Suurtükitule korrigeerija tunnistas Ukraina julgeolekuteenistusele (SBU), et Mariupoli tulistasid Vene suurtükiväelased.    

SBU töötajad pidasid kinni Ukraina kodaniku Valeri Kirsanovi, kes 2014. aasta lõpuni töötas Mariupoli riiklikus autoinspektsioonis, rääkis toimunust ülekuulamisel.  

SBU juht Valentõn Nalõvaitšenko avalikustas, et suurtükitule korrigeerijateks olid Vene Föderatsiooni kodanik, kelle hüüdnimi on Pepel ja Ukraina kodanik Kirsanov.

Kirsanov rääkis ülekuulamisel, et andis Pepelile koordinaadid Google’i kaartide abil. Pärast seda avasid sõdurid tule.    

Temalt küsiti, kes avas tule Mariupoli pihta. «Pepeli üksus. Tegemist on Vene armee ohvitseriga, kes seal juhib suurtükipataljoni.»   

Ukraina julgeolekuteenistuse andmetel anti esimene korraldus tulistada Mariupoli kell 7.30. Kokku anti viis korraldust rünnata.  

Nalõvaitšenko rääkis, et pärast rünnaku täideviimist toimetasid Vene sõdurid neli raketiheitjat Grad ja iseliikuva miinipilduja Tjuplan Markino asulast minema, kuna nendeni jõudis informatsioon, et arvatavat tulistamispaika kavatsevad uurida OSCE vaatlejad.

Nalõvaitšenko sõnul tehti SBU raadioluure abiga kindlaks, et terroristid pidasid ühendust satelliitsidesüsteemi Belozer abil, mis on kätte saadav üksnes Vene armeele ehk antud juhul Vene relvajõudude Lõunaringkonnale.    

SBU töötajad näitasid ajakirjanikele Mariupolis tehtud fotosid, kus oli näha reaktiivmürskude jäänuseid, millel paistis Vene markeering.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles