USA asevälisminister kutsus NATOt eesliiniriikidesse staape rajama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Victoria Nuland
Victoria Nuland Foto: SCANPIX

NATO liitlased peavad jätkama Ukraina toetamise kursil ja rajama eesliiniriikidesse staabid, ütles USA abivälisminister Euroopa küsimustes Victoria Nuland teisipäeval.

«Me peame täitma üksteise ees võetud julgeolekukohustusi,» ütles Nuland, lisades, et kõik liitlased peavad panustama kiirreageerimisjõudude loomisse, mis võimaldab konfliktikolletesse kiiresti vägesid saata.

«Peame niipea kui võimalik rajama kõiki kuute eesliiniriiki staabid,» lausus Nuland kõnes Washingtonis asuvas mõttekojas Brookings Institution.

NATO sõjaline komitee kiitis eelmisel nädalal heaks rahvusvaheliste staapide loomise kolmes Balti riigis, Poolas, Rumeenias ja Bulgaarias. Vastavasisuline otsuse langetasid NATO liikmesriikide valitsusjuhid septembrikuisel Walesi tippkohtumisel.

Ajal, mil ohvrite arv Ukraina idaosas suureneb ning venemeelsed separatistid keelduvad läbirääkimistelaua taha naasmast, lausus Nuland, et «vabaduse rinne, mida Ukraina kaitseb, on ka meie oma».

«Kõik liitlased peavad panustama nii palju kui võimalik ja täitma ...kaitsekulutuste alaseid lubadusi. Mõned valitsused üritavad juba vastutuste eest kõrvale hiilida,» hoiatas ta.

Nulandi sõnul ei ole Euroopa Liidu ja USA Vene-vastaste sanktsioonide eesmärk karistada vene rahvast, vaid sundida Vene presidenti Vladimir Putini oma poliitikat muutma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles