Riigikogu keelustas alkoholi laenutamise

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Promillilaenu auto eest
Promillilaenu auto eest Foto: Sander Ilvest

Riigikogu võttis täna 58 poolthäälega vastu valitsuse algatatud alkoholiseaduse muutmise seaduse, millesse viidi maaelukomisjoni ettepanekul sisse muudatus, mille järgi ei saa alkoholi võlaõigusliku lepingu alusel välja rentida või laenata.

Riigikogu pressiesindaja teatel loetakse muudatusega alkohoolse joogi jaemüügiks ka ükskõik millise võlaõigusliku lepingu sõlmimist või alkoholi üleandmist või muul viisil tarbijale majandustegevuse raames kättesaadavaks tegemist. See lihtsustab hilisemaid vaidlusi olukorras, kus on keeruline tuvastada, millisel alusel alkohol ühelt isikult teisele üle anti.

Samuti välistab see juhud, kus alkohol tehakse tarbijale kättesaadavaks ilma vahetu üleandmiseta näiteks postiautomaati kasutades. Täpsustatud on ka tarbija mõistet, mille kohaselt käsitatakse tarbijat tarbijakaitseseaduse tähenduses.

Järelevalvet teostav tarbijakaitseamet on menetlenud mitmeid väärtegusid, mille aluseks on tarbijale alkohoolsete jookide kättesaadavaks tegemine  niiöelda laenamise või rentimisega, eirates sealjuures seaduses sätestatud alkohoolse joogi jaemüügi kellaajalist piirangut ning muid seadusega alkoholi käitlemisele kehtestatud erinõudeid. Järelevalvemenetluse käigus on tuvastatud, et laenulepingu sõlmimisega alkohoolsete jookide laenutamiseks soovitakse tegelikkuses varjata müügitehingut ning lepingupoolte tegelik tahe on suunatud müügitehingu sõlmimisele.

Uus alkoholiseadus välistab ettevõtja poolt majandustegevuse raames tarbijale alkohoolse joogi kättesaadavaks tegemise või üleandmise võimaluse väljaspool seadusega alkohoolse joogi jaemüügile sätestatud  regulatsiooni. Piirangu eesmärgiks ja mõjuks on lisaks kättesaadavuse piiramisele ka alkoholi kui toidu ohutuse, kvaliteedi ja nõuetekohasuse tagamine, vältides võimalikku ohtu rahva tervisele.

Alkohoolsete jookide laenutamise puhul puuduvad dokumendid alkohoolse joogi päritolu ja ringluse kohta, mistõttu järelevalveasutusel ei ole võimalik  kontrollida, kas laenuks pakutav alkohoolne jook, samuti tagastamisele kuuluv alkohoolne jook vastavad seaduses sätestatud kvaliteedi- ja muudele nõuetele.

Sätte rakendamine ei loo alkoholi jaemüügiga korrektselt tegutsevale ettevõtjale täiendavaid kohustusi, kuid võimaldab järelevalvet teostavatel haldusorganitel takistada alkoholiseaduse eesmärkidega vastuolus olevat tegevust.

Seadus jõustub 2015. aasta 1. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles