USA: Ukraina väed on hädas elektroonilise segamise ja suurtükitulega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terroristid Debaltsevest 25 kilomeetri kaugusel Jenakijeves.
Terroristid Debaltsevest 25 kilomeetri kaugusel Jenakijeves. Foto: SCANPIX

Ukraina sõjaväel on raskusi suurtükitulele ja venemeelsete separatistide elektrooniliste segamisseadmete tegevusele vastamisega, ütles USA Euroopa maavägede ülem kindralleitnant Ben Hodges neljapäeval.

Mässulised kasutavad Ukraina sõjaväe kommunikatsioonisüsteemide segamiseks elektroonilisi vahendeid ning valitsusvägedel puuduvad suurtükitule tõrjumiseks vajalik varustus ja väljaõpe, sõnas kindral.

«Raadiote, telefonide ja teiste turvamata kommunikatsioonivahendite kasutamine on Ukraina vägede jaoks väga keeruline, sest nende vastasel on niivõrd erakordne segamisvõimekus.»

«Isegi kui suudad selgeks teha, kust miinipilduja- või suurtükituli pärineb, siis selle vastu on väga raske midagi ette võtta, kui sa ei saa suhelda,» lisas Hodges.

Venemaa tarnitud luuredroonid võimaldavad separatistidel väga täpselt määrata Ukraina vägede asukoha.

«Mässulistel on kasutada Venemaalt saadud mehitamata õhusõidukid, mis annavad neile võimekuse Ukraina vägesid tuvastada ja sihtmärgile võtta,» lausus Hodges.

«Seetõttu on nad suurtüki- ja raketitule tõttu kandnud suuri kaotusi,» sõnas kindral.

Hukkunute arv paneb proovile ka sõjaväemeedikute võimekuse, kes annavad küll heal tasemel abi, kuid ei suuda haavatute arvuga sammu pidada, lisas Hodges.

Tema sõnul kavandab USA sõjavägi alustada kevadel Kiievi vägede väljaõpetamisega ning see võib aidata piirata segamistegevuse ja suurtükitule mõju. Lisaks võib see parandada erakorralise arstiabi andmist.

Väljaõpe keskendub Ukraina siseministeeriumi üksustele ning aitab kohalikel vägedel leida viise segamise vältimiseks ja rakendada raadiote kasutamiseks mõeldud erivõtteid, ütles ta.

USA pole siiani Kiievile relvi tarninud, kuid on riigi sõjaväele andnud niinimetatud mittesurmavat abi, sealhulgas miinipildujatule tuvastamiseks mõeldud radareid.

Suurtükitule tuvastamiseks läheb tarvis teistsugust radarit, ütles Hodges. Kiievi valitsus ja mõned USA seadusandjad soovivad Ukrainale tarnida ka relvi, kuid kindral oma toetusavalduses nii kaugele ei läinud.

Hodgesi sõnul paigutatakse aasta lõpuks tema juhitud brigaadi tanki- ja soomukitepark terves ulatuses Saksamaal või teistes Euroopa riikides asuvatesse USA baasidesse. Üksusesse kuuluvad enam kui 200 M-1 Abrams tanki, Paladin 155mm haubitsad ja Bradley lahingmasinad.

Kindral ütles mullu detsembris, et USA kavatseb käesoleva aasta lõpuks Euroopasse tuua 150-160 tanki ja soomukit, millest kaks kolmandikku paigutatakse Poolasse, Rumeeniasse ja Balti riikidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles