Ukrainas võitlev soomerootslane: ma pole nats

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Dagens Nyheteri veebilehelt

Vabatahtlikuna Ida-Ukrainas valitsusvägede poolel võitlev 26-aastane Soome ja Rootsi kodakondsusega Carolus Löfroos ennast natsiks ei pea.

Rootsi päevalehe Dagens Nyheter teatel liitus Löfroos vabatahtlikest koosneva Aasovi pataljoniga mullu augustis. Enne Ukrainasse suundumist töötas Soome armees aega teeninud Löfroos Rootsi linnas Sundsvallis tõlgina.

Löfroos selgitas lehele, et tema eesmärgiks on ukrainlasi Venemaa rünnaku eest kaitsta. «Kui oleks rünnatud Rootsit, loodan, et teised oleks aidanud,» ütles Löfroos. «Augustis, kui sai selgeks, et Venemaa sekkub olukorda Ida-Ukrainas, ei saanud ma enam tegevusetuks jääda.»

Löfroosi sõnul oli liitumine kerge – ta saatis Aasovi pataljoni e-kirja ning võeti kohe vastu. Ennast palgasõduriks Löfroos ei pea, märkides, et ta saab väikest tasu elamiskulude katmiseks. Ligi poole aastaga on ta enda väitel saanud kokku umbes 200 eurot.

Kuigi Aasovi pataljoni ja selle ülemat Andri Biletskit on seostatud paremäärmuslike vaadetega, siis Löfroosi sõnul teda selleks pidada ei saa. «Ma pole nats. Ma pean ennast apoliitiliseks,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles