Autovargad eelistavad Volkswageneid ja BMWsid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autovargus õhtuses linnas.
Autovargus õhtuses linnas. Foto: Toomas Huik

Autovaraste lemmikmargid on jätkuvalt Volkswagenid ja BMWd, kusjuures viimasel ajal ärandatakse peamiselt vanemaid sõidukeid.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo teenistuse vanema Toomas Jervsoni sõnul vanemad varastatud sõidukid lammutatakse tihti varuosadeks ja nende jäägid jõuavad lõpuks ka vanarauda. «Automarkidest varastatakse kõige rohkem Volkswageneid, BMWsid ja Audisid,» rääkis Jervson BNSile.

Tema sõnul on üks probleem see, et alaealised ärandavad pahatihti sõidukeid lihtsalt selleks, et lõbusõite teha. «Ärandatud sõidukid sõidetakse katki või kihutatakse nendega ringi kuni esimese olulise rikkeni. Autod jäetakse maha ja neid leitakse näiteks tühermaadelt, metsatukkadest, karjääridest ja nii edasi. On juhtumeid, kui ärandatud sõidukid pannakse põlema või uputatakse,» rääkis Jervson.

Sellised teod kvalifitseeruvad sõiduki omavoliliseks kasutamiseks ning sellel eesmärgil ärandatakse peamiselt vanemaid sõidukeid, mida on lihtne käivitada ja millel puuduvad immobilaiserid ja signalisatsioon. Sõiduki omavolilise kasutamise juhtumite hulgas on ka need juhtumid, kus tuttavate või näiteks vanemate teadmata on võetud auto kasutada ning omanik teatab sõiduki vargusest. 

«Kui möödunud aastal oli probleemiks ka see, et varastati uuemaid BMW-sid ja Volvo sadulveokeid, siis viimasel ajal on sellised kuriteod väga harvad. Kuna nende sõidukite varastamine ja käivitamine eeldab erivahendite olemasolu ja oskusi, on ilmselt tegemist professionaalsete varastega ning need sõidukid liiguvad reeglina Eestist välja. Uuemate BMW-de vargusi on siiski ka viimasel ajal ette tulnud,» rääkis Jervson.  

2014. aastal oli sõidukite vargusi kogu Eestis kokku 392, neist 183 vargust pandi toime Tallinnas ja Harjumaal ning 51 Tartu maakonnas. 2013. aastal registreeriti sõidukite vargusi 311, millest 164 Tallinnas ja Harjumaal ning 34 Tartu maakonnas. 

Sõidukite omavolilist kasutamist registreeriti 2014. aastal 215 korral, sealhulgas 63 korda Tallinnas ja Harjumaal ning 48 korral Ida-Viru maakonnas. 2013. aastal teatati sõidukite omavolilisest kasutamisest 222 korral, neist 59 Tallinnas ja Harjumaal ning 57 korral Ida-Viru maakonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles