Hõrgutavat õunast

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitseüllatus: õunapirukale annab isemoodi maitsevärvi sinihallitusjuust.
Maitseüllatus: õunapirukale annab isemoodi maitsevärvi sinihallitusjuust. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Õun võiks soolases pirukas kohtuda ka sinihallitusjuustuga, reedab hobikokkaja Ragne Värk lugejaile ühe oma viimase aja põnevamatest õunaküpsetistest. «Maitsev kooslus, lihtne ja kiire,» ütleb ta.

Tegelikult nimetab Ragne Värk, usin kodukokkaja ja kahe toidublogi pidaja, end muigamisi koogihulluks – ta lihtsalt armastab nii väga magusat! Magusasöömise kiuste piitspeenike naine ei ütle kunagi «ei» šokolaadist nõretavale šokolaadikoogile ega ka tummisele juustukoogile.

Talle meeldib väga ka esimeste värskete kartulite, kukeseente ja kodumaiste punaste lihatomatite maitse, kuid sellele peab järgnema alati midagi magusat. Ka pardiliha armastab Ragne  väga; hommikusse kaerahelbeputru segab ta aga tavalist juustu ja Parmesani.

Kuid juba mõnda aega on tema magusalembus lisaks toidublogile (kokkama.blogspot.com ja linnuliha.ee/blogi) ka söödaval kujul rahvale saadaval: nimelt küpsetab Ragne Pärnus oma pisikeses koduköögis suvepealinna ökokohviku Mahedik koogiletile pea iga päev hullutavalt hõrke kooke.

Seni on maiasmokkade koogiedetabeli tipus tema leivakreemikook, kus põhikoostisaineks ongi leib, siis veel šokolaadikook ja üleküpsetatud kondenspiimakook. «Viimast võiksin ka ise sööma jäädagi,» tunnistab ta.

Pigem nokitseja
Aga sõltuvalt hooajast koogimenüü vaheldub ning külma tulles asenduvad suviselt kergemad koogikesed tummisemate, šokolaadi ja mündiga rikastatud variantidega. Võimalusi-retsepte on «tuhat miljon» ja Ragnel on aukartustäratav plaan vähemasti pooled neist ära proovida.

Ehk ei olegi see ilmvõimatu, sest toeka tüki tema päevast ampsab köök ja energiat on tal ka kadestamisväärselt palju: tõuseb kuue – poole seitsme ajal, et eelmisel hilisõhtul tehtud koogid kaunistada ja siis kohvikusse viia, kaheksast on oma päris tööpostil hotelli müügi-turundusjuhina, siis viie paiku perega traditsiooniline päeva kokku võttev kodune kohvitamine pluss sageli ka omaküpsetatud koogi söömine – neist enim maitsnud rändavad blogisse, nagu muudki eriti hästi õnnestunud road.

Hiljem tuleb veel õhtusöögitegu, muud toimetused ja blogimine ning umbes üheteistkümnest õhtul algab jälle küpsetusseanss, mis teinekord võib kesta poole kaheni öösel. «Töö hobi kulul,» hindab õnnelik asjaosaline seda ise.

Enamik toidukatsetusi jääb siiski nädalavahetusse, kui rohkem aega.
Ainus, mida Ragne püüab mitte valmistada, on toidud stiilis pannile-ja-valmis, olgu või vokiroad ja kastmed. «Natuke nokitsemist peab toidu kallal ikka olema,» arvab ta. Ka väga eksootilised maitsed tema igapäevamenüüsse ei satu. Pigem olgu asi uus ja huvitav, kuid miski traditsiooni kiiks peab asjal juures olema.

Õun kotletti
Ja muidugi, praegu ei saa ka Ragne kooginduses kuidagi õuntest mööda, seda enam, et õunaaega ootab ta kevadrabarberi tärkamisest saati. Üks lemmikumaid, sügisel lausa kohustuslik, on tema köögis kõige tavalisem pärmitainaga õuna-plaadikook.

Siis veel lapsepõlvest pärit ahjuõunad, mille tarvis pole vaja teha muud, kui laduda need ahjuvormi, torkida kahvliga sisse mõned augud, raputada üle suhkru ja kaneeliga ning küpsetada, kuni õunad on pehmed ja suhkur sulanud koorikuks. Või vanaema õpetuse järgi siirupisse hoidistatud õunaviilud, millega on lust talvel maiustada. Ja üks, mida hobikokkaja suu alati õunaküpsetiste juurde nõuab, on kodutehtud vanillikaste või koorejäätis.

Ent õuna võib segada ka saiavormi, pannkoogitainasse või hakklihakotletti – viimastele lisab see mõnusat mahlasust. Samuti soovitab Ragne õuna kasutada kõikvõimalikes soolastes pirukates ja vürtsikates moosides, nagu näiteks tema enda vürtsine sibulamoos, kus peategelaseks on hoopis õunad.

Maitsekütile

Õunapirukas väikese üllatusega
See on küpsetis, kus kohtuvad mahlane koduõun ja maitseelamusi pakkuv sinihallitusjuust. Tegemist ei ole magusroaga. Pakkuda sobiks seda lihtsa ampsuna või näiteks suupisteks veini kõrval – soolase-magusa kooskõla armastavate lemmikkooslus on see kohe kindlasti. Kõige lihtsam on kasutada juba valmis õhukeseks plaadiks rullitud tainast, kuid alati võib ka ise tainast rullida – lihtsasti valmib see küpsetis nii või teisiti.

•    400 g pärmi-lehttainast
•    4–5 (magusamat) õuna
•    2 tl suhkrut
•    100 g sinihallitusjuustu
•    1 muna (määrimiseks)

Laota valmisrullitud tainas ahjuplaadile. Tee noaga tainale ca 2 cm kauguselt äärtest sisselõige (jättes taigna täienisti läbi lõikamata). Puhasta, koori ja viiluta õunad ning laota tainale. Raputa peale suhkrut. Seejärel murenda sinihallitusjuust väikemateks tükkideks ning laota õunte peale. Määri tainaservad munaga ning küpseta 180 kraadi juures 15–20 minutit.

Kihiline õunakook vanillikreemiga

Kui sügis koputab ootamatult uksele ja teatab ilmade jahenemisest, on aeg ahju pista üks tõeliselt rikkalik õunakook, kus täidiseks rohkelt vanillikreemi ja oma koduaia punapõsksed õunad.
•    3,5 dl jahu
•    2 tl küpsetuspulbrit
•    2 dl suhkrut
•    2 tl vanillisuhkrut
•    3 sl kakaod
•    125 g sulatatud võid
•    2 muna
•    1 dl kanget leiget kohvi
•    5 õuna
Täidiseks:
•    100 g sulatatud võid
•    1 pk (200 g) kohupiima (teralist)
•    250 g hapukoort
•    30 g vanillikastmepulbrit Ekströms
•    50 g suhkrut
Serveerimiseks:
•    Nutella šokolaadikreemi

Sega omavahel kuivained. Lisa segades juurde sulatatud või ja munad. Seejärel vala juurde kohv. Kõige viimasena sega tainasse puhastatud ja kooritud õunatükid. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatud ümmargusse (22 cm) koogivormi. Küpseta 175 kraadi juures 40 minutit. Lase koogil jahtuda.

Täidise valmistamiseks sega omavahel kõik täidise ained. Lõika jahtunud kook pooleks ning määri täidis koogipõhja peale. Kata teise koogipoolega. Aseta kook vähemalt paariks tunniks tahenema. Serveerides määri peale Nutella šokolaadikreemi.

Ahjusoe õunamaius koorejäätisega

Igas kodus võiks köögikapis leiduda brüleekreemi vorme, millega saab valmistada ka hulga teisi kiiresti valmivaid toite. Siin üks lihtne idee väikestes ahjuvormides valmivast magustoidust. Serveeri seda võimalusel kodus tehtud koorejäätisega, mis on kõige parem ja õnnestub alati.
Neljale

•    10 tumedat šokolaadiküpsist (Selga, Ekstra vm)
•    2 dl hapukoort
•    5 sl suhkrut
•    2 muna
•    1–2 kooritud ja tükeldatud õuna
•    kaneeli
•    50 g peeneks hakitud halvaad
•    pruuni suhkrut

Murenda küpsised ja jaota pool küpsisepurust nelja brüleevormi põhja. Sega kokku hapukoor, suhkur ja muna ning vala pool saadud segust vormidesse küpsisepuru peale. Seejärel jaota vormidesse õunatükid, raputa peale näpuotsatäis kaneeli ja  halvaapuru.

Selle peale pane ülejäänud küpsisepuru ja siis hapukooresegu. Kõige peale raputa pruuni suhkrut. Küpseta (võimalusel) pöördõhuga ahjus 190 kraadi juures umbes 15 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles