Õppus tillukeses Ida-Viru külas hirmutas kohalikke elanikke

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Postimehega ühendust võtnud lugeja ei olnud õppustest teadlik, sai vallavalitsus selle kohta vastavasisulise kirja, kinnitas kaitseväe esindaja.
Ehkki Postimehega ühendust võtnud lugeja ei olnud õppustest teadlik, sai vallavalitsus selle kohta vastavasisulise kirja, kinnitas kaitseväe esindaja. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Ühes väikeses Ida-Virumaa külas hakkas eilse õppuse raames pihta suur paugutamine, mis kohaliku elaniku sõnul ei löönud verest välja üksnes teda, vaid paanikas olid nii lapsed kui vanurid. Ehkki õppus ise oli vallaga kooskõlastatud, unustas pataljon paukpadruneid mainida.

Ida-Virumaal Kohtla vallas asuva Saka küla elanik võttis eile Postimehega ühendust ja kirjeldas, kuidas teda ehmatas samal päeval külas avanenud vaatepilt. Nimelt ei olnud tal õrna aimugi, et piirkonnas tegutseb 1. jalaväebrigaadi tankitõrjekompanii allüksus.

«Mind ajas täna (eile - HM) tõsiselt paanikasse see, kui keset küla toimus sõjaväeõppus. Olen varem kursis olnud, et õppused toimuvad lagenditel ja metsades. Kuid mitte mingit teavitust pole valda edastatud sõjaväe õppuse kohta, rääkimata küla informeerimisest,» kirjutas Postimehele anonüümsust palunud lugeja, lisades, et ka varem on õppuste raames külast läbi sõidetud, ent sel korral olid asjad teisiti.

Ta kirjeldas, kuidas külavahel lapsega jalutades möödusid temast relvastatud meestega masinad ja keset küla lasti paukpadruneid. «Meid oleks võinud mõni kuul tabada. Sellest olid väga häiritud ja paanikas vanemad inimesed, koerad, lapsed,» lisas ta.

Kaitseväe 1. jalaväebrigaadi teabeohvitser Simmo Saar tõdes, et Saka külas tegutses eile 1. jalaväebrigaadi tankitõrjekompanii allüksus ning ajateenijad kasutasid harjutusel tõepoolest paukpadruneid.

Küll aga ei vasta Saare sõnul tõele väide, nagu ei oleks valda õppusest eelnevalt teavitatud. «Viru jalaväepataljon kooskõlastas 25.-27. veebruaril Kohtla vallas toimunud õppused kohaliku omavalitsusega, sest Eesti kaitsmist saab kõige paremini õppida meie kodusel maastikul,» lisas ta.

Ka Kohtla vallavanem Hannes Lumiste kinnitas, et õppused olid tõepoolest vallaga kooskõlastatud, aga ainult selles osas, mis puudutas kompanii allüksuse liikumist läbi küla. Seevastu paugutamisest eelnevalt juttu ei olnud.

Nimelt kooskõlastati õppus vallaga juba kaks nädalat tagasi 13. veebruaril. Vallale oli teada nii õppuse toimumise ala, isikkoosseisu suurus kui kasutatav tehnika. «Siinkohal peame tunnistama ka kommunikatsioonihäiret: kirjas ei mainitud imitatsioonivahendeid,» tunnistas Saar.

Ta kinnitas, et külas kasutatud paukpadrunid sealseid elanikke ohtlikku olukorda ei pannud. «Ajateenijaid oli imitatsioonivahendeid kasutama õpetatud ning ükski paukpadrun ei kujuta endast möödujatele ohtu.»

«Selleks, et oleksime kaitstud, peavad meie kaitseväelased harjutama kõiki lahinguliike võimalikult realistlikes tingimustes ja õppuste õnnestumiseks on kohalike elanike ja omavalitsuste toetus ning koostöö alati olulised,» sõnas Saar.

Kogu olukorrast ehmunud külaelanik ütles täna pärastlõunal Postimehele, et pataljonist võeti temaga ühendust ning vabandati juhtunu pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles