Mihkelson: see on võigas ja väljakutsuv kuritöö

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Parlamendi väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni hinnangul on tuntud Vene opositsiooniliidri ja endise asepeaministri Boriss Nemtsovi tapmine võigas ja väljakutsuv kuritöö, mis võib mõjutada olulisel määral Venemaa sisemist arengut.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Mihkelson kirjutas suhtlusvõrgustikus Facebook, et otse südalinnas, Kremli külje all sillal tapeti Venemaa üks tuntumaid ja karismaatilisemaid opositsionääre, endine asepeaminister Boriss Nemtsov. «Tundsin Borissi väga hästi juba eelmise kümnendi algusest, mil organiseerisin üht tema esimest külaskäiku Tallinna,» märkis ta.

Samas pole Nemtsov tema sõnul esimene Venemaa tuntud poliitik või ühiskonnategelane, kes on tapetud. «Kohe tulevad meelde Galina Starovoitova, Sergei Jušenkov, Anna Politkovskaja ja mitmed teised. Enamikul nendel juhtudel on mõrvad siiani lahendamata. Küll aga pole varem tapetud ühtegi sedavõrd kõrget positsiooni omanud poliitikut,» ütles Mihkelson ja lisas, et Nemtsov oli 1990ndatel aastatel veel Nižni Novgorodi kubernerina üks president Boriss Jeltsini lemmikutest.

Mihkelsoni sõnul peeti teda isegi Jeltsini võimalikuks mantlipärijaks. «See on võigas ja väljakutsuv kuritöö, mis võib mõjutada olulisel määral Venemaa sisemist arengut. Kahjuks ilmselt vaid halvemuse suunas. Vähemalt siiani on sellise kõlapinnaga tapmised olnud vaid järjekordseks sammuks ühiskonna sulgumise, hirmu kasvu suunas,» märkis ta.

Tema sõnul on see tõsine väljakutse president Putinile, sest tapmine toimus otse Vene võimu südames, kümnete kaamerate vaateväljas. «Ja Nemtsov ei varjanud, kui väga ta vihkas Putinit. Kuid see on ka väljakutseks Venemaa demokraatlikult meelestatud jõududele. Kas neil on veel jõudu ennast näidata või on saabunud täieliku terrori aeg. Nii nagu see juhtus pärast 1. detsembrit 1934 Kirovi tapmise järel. Anna Politkovskaja hoiatas sellest juba aastaid tagasi,» ütles Mihkelson.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus teatas sotsiaalmeedia vahendusel, et tunneb südamest kaasa Boris Nemtsovi perele ja demokraatlikele jõududele Venemaal. «Praegu on sõnu leida raske. Kohutav, argpükslik ja šokeeriv mõrv,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles