September toob ERRi eetrisse teadussaated

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka eelmisel aastal näitas ETV ülekannet «Teadlaste öölt», mida toonagi juhtis Jüri Aarma.
Ka eelmisel aastal näitas ETV ülekannet «Teadlaste öölt», mida toonagi juhtis Jüri Aarma. Foto: Margus Ansu

Teaduskuuks kuulutatud septembris kuuleb ja näeb teadussaateid nii Eesti Televisioonis kui ka rahvusringhäälingu raadioeetris.


 Eesti Televisioon alustab teadussaadetega täna õhtul, kui kell 19.35 algab saatesari «Telekatse». See koosneb kolmest reedeõhtusest teadusseiklusest ja lõpeb 26. septembril Eestis toimuva üleeuroopalise «Teadlaste öö» otsesaatega.


«Telekatse» toob ekraanile värvikad katsed, mida võivad kõik huvilised kodus järele teha. Saatest selgub, et ka koduste vahenditega võib tegelda geneetikaga või teha efektseid keemiakatseid.


Võimalik kaasa mängida


Kui näiteks DNA eraldamine või enda keemilise aia kujundamine tundub esialgu liiga kõrge lennuna, siis võib saates kaasa mängida SMS-hääletusel ja pakkuda oma parimat otsust isaduse tuvastamise müsteeriumis või koduste piimamutantide probleemis.


Sarja autor on teaduskeskuse Ahhaa juht Tiiu Sild ja saadet juhib Gaute Kivistik. Otseülekannet «Teadlaste öölt» veavad Monika Tamla ja Jüri Aarma.


Septembri teisest nädalast algab ETVs uus saatesari, mis portreteerib Eesti teadlasi. Sari «Teadlased» on eetris alates 12. septembrist reedeti kell 18.15.


Lühiintervjuud teadlastega


Ekraanil tutvustatakse näiteks zooloog Toomas Tammaru, psühhofüsioloog Jaanus Harrot, lasteneuroloog Tiina Talvikut, sordiaretaja Kalju Kaske, transgeense veise eksperti Ülle Jaakmad, inimgeograaf Rein Ahast, kunstidoktor Kärt Summatavetit, noori taimeteadlasi Hannes Kollistit ja Triin Vahesalu ning teisi. Sarja autorid on Tiina Rebane, Aivi Parijõgi ja Kristina Veidenbaum.


Vikerraadio teeb septembris samuti teadust. Hommikuste teadusuudiste ajal esmaspäevast laupäevani on eetris Eesti teadlaste lühiintervjuud. Neljapäevases «Huvitajas» vestleb teadustoimetaja Priit Ennet teadlastega teaduse osast meie praeguses elus.


Avanädalal oli külaliseks teadusfilosoof Ülo Kaevats, rääkima on lubanud tulla ka akadeemik Agu Laisk. Ka pühapäevases saates «6pakk» on külas teadlased.
Raadio 2 huvitub teaduskuul tehnoloogiast. Argipäeviti on eetris Kristjan Pordi juhitud tehnoloogiakommentaar «Portaal». «Portaali» saab R2 kodulehe kaudu kuulata ka podcast'ina. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles