Reiljani protsessi osalised süüd ei tunnistanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suures summas pistise nõudmises süüdistatav endine keskkonnaminister, riigikogu rahvaliitlasest liige Villu Reiljan, pistise vahendamises süüdistatav advokaat Tarmo Sild ja väidetav pistise lubaja ärimees Aivo Pärn ei tunnistanud täna Harju maakohtus alanud protsessil oma süüd.


Kohtuprotsess algas kell 10 süüdistuse ettelugemisega. Seejärel anti sõna kohtualustele endile, kes neile süüks pandavat omaks ei võtnud.

Reiljan teatas kohtu ees, et ta ei ole küsinud erakonnale pistist ei otse ega Tarmo Silla kaudu ega ole teinud Pärna ja tema firmade suhtes ühtegi soodsat otsust.

Eksminister lisas, et otsused tegi keskkonnaministeeriumi komisjon, tema vaid kinnitas need ning «need on tehtud lähtudes riigi huvide kaitsest.»

Reiljan ütles end uskuvat, et olukorras, kus kinnisvaraturg langes, tegi riik õige otsuse ja teenis head raha.

Reiljani advokaat Aivar Pilv lisas, et prokurör Triin Bergmanni esitatud tõendid ei tõesta süüdistuse väiteid. «Teen süüdistajale ettepaneku kaaluda kohtuasja lõpetamist veel enne menetluse algust,» teatas ta.

Ka teised süüalused, advokaat Tarmo Sild ja ärimees Aivo Pärn ei tunnistanud ennast vastavalt pistisevahendamises ja lubamises süüdi.

Kohtunik Märt Toming lubas üle kuulata kõik tõendid, kaasa arvatud varem meedias kära tekitanud vandeadvokaat Daisy Tauki kõned Tarmo Sildile, kus Tauk meest jälitamise eest hoiatab ning mida kaitsealuste advokaadid soovisid mitte arvestada.

Kohtuistung lõppes kui prokurör nõustus kaitsjate ettepanekuga mitte alustada protsessi asjaosaliste kõnede lindistuste kuulamisest, vaid jätkata istungit järgmisel reedel kell 10. tunnistajate ülekuulamisega.

Istung lõppes kella 12.30 paiku.

Riigiprokurör Bergmani sõnul loodab ta, et esimese kohtuotsuseni jõutakse järgmise aasta esimeses pooles.


Suur meediahuvi

Reiljanit tervitasid hommikul kohtusse saabumisel paarkümmend ajakirjanikku, kellele eksminister teatas, et mingit rahaandmist pole toimunud ning see peaks tema sõnul kõigile selge olema. Täpsemalt lubas Reiljan kõigest rääkida kohtusaalis.

Advokaat Tarmo Sild, väidetavalt kelle vahendusel Reiljan Aivo Pärnalt 1,5 miljoni krooni suurust pistist küsis, teatas enne kohtusaali sisenemist, et tema pole Reiljanile mingit raha küsinud ning riik pole mingit rahalist kahju saanud.

Ühtlasi ütles Sild, et tunneb rõõmu, et kohtuprotsess lõpuks algab ning «see õudus lõpeb».

Reiljan on kõrgeim Eesti poliitik, kellele on esitatud pistisesüüdistus.

Riigiprokuratuur süüdistab Reiljanit suures ulatuses pistise nõudmises, vandeadvokaat Tarmo Silda pistise vahendamises ja ärimees Aivo Pärna pistise lubamises.

Süüdistuse kohaselt nõudis Reiljan keskkonnaministrina Tallinna Rävala pst 8 kinnisasja müügi käigus vandeadvokaat Silla vahendusel ASi Wipestrex Grupp esindajalt Pärnalt 1,5 miljonit krooni pistist.

Süüdistuse järgi saanuks Pärna äriühing maksmise korral Rävala 8 omandada soovitud tingimustel ja oleks tagastatud ASilt Wipestrex Grupp võetud tagatisraha 31,5 miljonit krooni ning OÜ RealWay tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Süüdimõistmise korral võib Reiljanit oodata kuni viieaastane vanglakaristus.

Ärimees Pärn on varem öelnud, et tema pole Reiljanile pistist andnud, küll olnud toona tegemist hoopis sponsorsummaga Rahvaliidu tarbeks. Reiljan ise on annetuse küsimist või saamist täielikult eitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles